Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Wesley Clark ξεκίνησε τη δημιουργία του υπολογιστή LINC, θεωρείται είναι ο πρώτος minicomputer

Ο υπολογιστής LINC, θεωρείται από πολλούς ότι είναι ο πρώτος minicomputer στον κόσμο και πρόδρομος των προσωπικών υπολογιστών!

Στις 24.05.1961, ο Wesley Clark ξεκίνησε τη δημιουργία του υπολογιστή LINC (Laboratory Instrument Computer) στο εργαστήριο του Lincoln του MIT.

Το σχέδιό του ήταν να δημιουργήσει έναν υπολογιστή για τη βιοϊατρική έρευνα, που θα ήταν εύκολο να προγραμματιστεί και να συντηρηθεί.

Βασικός συνεργάτης του Clark και συνδημιουργός του LINC, ήταν ο Charles Molnar. Επίσης, η Mary Allen Wilkes -το 1965- ανέπτυξε το λειτουργικό σύστημα LAP6 για τον υπολογιστή LINC.

Με βάση την προηγούμενη εμπειρία του στην ανάπτυξη των υπολογιστών Whirlwind, TX-0 και άλλων πρώιμων υπολογιστών, ο Clark είχε στόχο την κατασκευή ενός «υπολογιστή φιλικού προς τον χρήστη» θέτοντας έτσι το πρότυπο για τη σχεδίαση προσωπικών υπολογιστών τις επόμενες δεκαετίες.

Τα σχέδια των υπολογιστών του Clark δημιούργησαν μια «γέφυρα» από την εποχή των mainframe συστημάτων, τα οποία δεν ήταν προσβάσιμα από το ευρύ κοινό, σε μια νέα εποχή όπου οι υπολογιστές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για προσωπική χρήση.

Ο Clark είχε επίσης, την αντίληψη ως νέος -τότε- ερευνητής, ότι τα γιγαντιαία μεταλλικά «ντουλάπια» των υπολογιστών που υπήρχαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 θα «εξαφανίζονταν» μια μέρα καθώς εξελίσσονταν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συρρικνώνονταν τα μεγέθη των κυκλωμάτων.

Ο υπολογιστής LINC κατασκευάστηκε από την εταιρεία Digital Equipment Corporation (DEC) και την εταιρεία Spear Inc. Σύμφωνα με πληροφορίες η Digital Equipment Corporation (DEC) πούλησε 50 μονάδες.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #wesclark #mit #computers #link

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment