Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Thomas Edison ανακοίνωσε τον φωνογράφο, έναν μηχανισμό εγγραφής και αναπαραγωγής ήχου

Στις 21 Νοεμβρίου 1877, ο Thomas Alva Edison ανακοίνωσε τον φωνογράφο, έναν μηχανισμό εγγραφής και αναπαραγωγής ήχου.

Στη φωτογραφία που λήφθηκε τον Απρίλιο του 1887 στην Ουάσιγκτον, βλέπετε τον Edison και δίπλα του τον δεύτερο φωνογράφο που κατασκεύασε.

Με την κατασκευή του κατάφερε να ηχογραφήσει ένα σύντομο τραγούδι που έλεγε: «Η Μαρία έχει ένα μικρό αρνί».Οι δημόσιες παρουσιάσεις του φωνογράφου έκαναν τον Edison διάσημο και τον αποκαλούσαν «Μάγο του Menlo Park.

Τρόπος λειτουργίας: Στο φωνογράφο, η βελόνα που κατέγραφε τον ήχο ήταν συνδεδεμένη με ένα είδος φωναγωγού με τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνει μηχανικά της δονήσεις που προκαλούσε ο ήχος που περνούσε μέσα σ’ αυτόν. Η βελόνα παλλόταν κάθετα προς την επιφάνεια του κυλίνδρου και διαμόρφωνε το αλουμινόχαρτο δημιουργώντας «κορφές και κοιλίες». Ο κύλινδρος περιστρεφόταν με το χέρι, με την βοήθεια μιας μανιβέλας, που ήταν προσαρμοσμένη στον άξονά του.

Αργότερα ο Edison αντί για κυλίνδρους επικαλυμμένους με αλουμινόχαρτο άρχισε να χρησιμοποιεί κέρινους κυλίνδρους στις συσκευές του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δυνατότητα διαγραφής μιας ηχογράφησης, αφαιρώντας την επιφάνεια του κέρινου κυλίνδρου με την χρήση αιχμηρής λεπίδας.

Με βάση αυτή την πρώτη συσκευή, ο Γερμανός Emil Berliner επινόησε 10 χρόνια αργότερα το γραμμόφωνο (Gramophone), το οποίο αντί για κέρινο κύλινδρο, χρησιμοποιούσε ένα κυκλικό από μίγμα βερνικιού (shellac) για να καταγράφει τον ήχο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι η παλαιότερη ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής, ανήκει στον Γάλλο Edouard-Leon Scott de Martinville, ο οποίος στις 9 Απριλίου 1860 χρησιμοποίησε την εφεύρεσή του, τον φωνοαυτόγραφο (phonautograph) για να τραγουδήσει το γαλλικό λαϊκό τραγούδι «Au Clair de la Lune» (στο φως του φεγγαριού).

Η πρώτη αυτή ηχογράφηση έγινε 17 χρόνια πριν ο Thomas Edison εφεύρει τον φωνογράφο.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #phograph #Edison #innovation #innovator

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment