Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο SSEC ήταν ο πρώτος υπολογιστής που μπορούσε να δεχθεί τροποποίηση σε ένα αποθηκευμένο πρόγραμμα του

Ο SSEC ήταν ο πρώτος υπολογιστής που μπορούσε να δεχθεί τροποποίηση σε ένα αποθηκευμένο πρόγραμμα του και ήταν ένας από τους υπολογιστές που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των θέσεων της σελήνης.

Οι πληροφορίες αυτές αξιοποιήθηκαν το 1969 για το σχεδιασμό της αποστολής Apollo 11 στο φεγγάρι.

Στις 24 Ιανουαρίου 1948, η IBM παρουσίασε τον ηλεκτρομηχανικό υπολογιστή SSEC (Selective Sequence Electronic Calculator). Ήταν ένας υπολογιστής με 12.500 λυχνίες κενού και περισσότερα από 21.000 ηλεκτρομηχανικά ρελέ.

Ο υπολογιστής κατασκευάστηκε -κατά τα έτη 1946-47- στη μονάδα Endicott της IBM υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Columbia, Wallace Eckert και του προσωπικού του εργαστηρίου υπολογιστών του Watson.

Μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο της έδρας της IBM στη λεωφόρο Madison 590 στο Μανχάταν, όπου καταλάμβανε το χώρο ενός πολύ μεγάλου δωματίου μήκους 18,2 μέτρων και πλάτους 9,1 μέτρα.

Ο SSEC επηρέασε ακόμα και το γελοιογράφο Charles Addams, ο οποίος σχεδίασε ένα φουτουριστικό εξώφυλλο για τον New Yorker και το οποίο δημοσιεύθηκε στις 11.02.1961, για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου…

Στο σχέδιο εμφανιζόταν ένας τεράστιος υπολογιστής σε μέγεθος τοίχου, με εκατοντάδες φώτα να αναβοσβήνουν και μια μικροσκοπική χάρτινη κάρτα με κόκκινη καρδιά να εκτυπώνεται από αυτόν! Ο SSEC αποσύρθηκε το 1952.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #SSEC #computer

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment