Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Sir Clive Sinclair παρουσίασε τον υπολογιστή Sinclair QL

Στις 12.01.1984 ο Sir Clive Sinclair παρουσίασε τον υπολογιστή Sinclair QL (Quantum Leap), ο οποίος αποτέλεσε διάδοχο του ZX Spectrum.

Το QL σχεδιάστηκε το 1981 με τον κωδικό όνομα ZX83, ως φορητός υπολογιστής για επαγγελματικούς χρήστες, με ενσωματωμένη οθόνη CRT και εσωτερικό μόντεμ. Εξελίχθηκε σε ZX84, όμως και πάλι τα σχέδια της εταιρείας Sinclair για την κατασκευή φορητού υπολογιστή, εν τέλει ήταν υπερβολικά φιλόδοξα και τελικά κατασκευάστηκε ως επιτραπέζιος υπολογιστής.

Όμως, δεν κατάφερε να έχει εμπορική επιτυχία, καθώς καθυστέρησε η διανομή του αρκετούς μήνες από την ανακοίνωσή του, λόγος για την δημιουργία του παρατσουκλιού «Quite Late». Η Sinclair σε αυτό τον υπολογιστή εισήγαγε τα microdrives, οι οποίες εσωτερικά είχαν μια μαγνητική ταινία. Η επιλογή αυτού του αποθηκευτικού μέσου δυσκόλεψε τους χρήστες και τα πολλά τεχνικά προβλήματα που είχαν τα microdrives, δεν «έφεραν» τις αναμενόμενες πωλήσεις.

Διέθετε το Qdos, ένα στοιχειώδες γραφικό περιβάλλον.

Δείτε το βίντεο από την επίσημη παρουσίαση του υπολογιστή από τον Sir Sinclair:

 

Επισκεπτόμενοι το Μουσείο, μπορείτε να δείτε από κοντά τον υπολογιστή Sinclair QL και να γράψετε λίγο κώδικα!

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ql #sinclairql #SirSinclair #microcomputers #microdrives

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment