Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Sir Clive Sinclair ίδρυσε την Sinclair Radionics

Ο σερ Clive Sinclair κρατάει στα χέρια του, μια από τις πρώτες τηλεοράσεις τσέπης στον κόσμο και την πιο μικρή εκείνης της εποχής. (Ιανουάριος 1977).

Η ιστορία της εταιρείας του είναι μεγάλη, όπως και το κείμενο που ακολουθεί.

Στις 25 Ιουλίου 1961 ο Sir Clive Sinclair ίδρυσε την Sinclair Radionics στο Cambridge της Αγγλίας, αφού προηγουμένως είχε συγκεντρώσει κεφάλαια για να ξεκινήσει την επιχείρηση του γράφοντας άρθρα για το περιοδικό Practical Wireless. Η εταιρεία αρχικά κατασκεύαζε προϊόντα hi-fi, ραδιόφωνα, αριθμομηχανές και επιστημονικά όργανα.
Μετέπειτα ως Sinclair Research κατασκεύασε μια σειρά από υπολογιστές. Οι πιο γνωστοί…; Μα φυσικά οι Spectrum!

Τη δεκαετία του 1980 η Sinclair εισήλθε στην αγορά προσωπικών υπολογιστών με το ZX80 στα 99,95 £, εκείνη τη στιγμή ο φθηνότερος προσωπικός υπολογιστής προς πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1982 κυκλοφόρησε το ZX Spectrum, αργότερα έγινε υπολογιστής με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Βρετανία, ανταγωνιζόμενος επιθετικά την Commodore και την Amstrad. Ο συνδυασμός των αποτυχιών του 1984 του υπολογιστή Sinclair QL και του TV80, και το ηλεκτρικό όχημα Sinclair C5 του 1985 χρεοκόπησε την εταιρεία, και ένα χρόνο αργότερα τα προϊόντα της Sinclair πωλήθηκαν στην Amstrad. Η Sinclair εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα, συνεχίζοντας την αγορά των νεότερων εφευρέσεων του Sir Clive Sinclair.

Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της εταιρείας, ο Sinclair είχε εστιάσει στο μέγεθος και τον σχεδιασμός των κατασκευών του. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που το μότο των προϊόντων ήταν «το μικρότερο του κόσμου».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τον Ιανουάριο του 1977, ο Sinclair είχε αναπτύξει την πρώτη τηλεόραση τσέπης στον κόσμο.

Αρκετά νωρίτερα, το 1966 η εταιρεία είχε δημιουργήσει -αλλά δεν πούλησε ποτέ στην αγορά- μια πρώιμη μορφή τηλεόρασης τσέπης.

Το 1963, η Sinclair Radionics παρουσίασε το πρώτο της ραδιόφωνο με το «Sinclair Slimline» σε μορφή κιτ. Την μέθοδο πώλησης σε μορφή κιτ την χρησιμοποίησε πολλές φορές η εταιρεία – όπως και άλλες εκείνα τα χρόνια- με σκοπό την μείωση του κόστους και της τελικής τιμής.

Το 1964, κυκλοφόρησε το «Micro-6», ένα ραδιόφωνο σε μεγέθους κουτιού, το οποίο η εταιρεία ισχυριζόταν ότι ήταν το «μικρότερο ραδιόφωνο στον κόσμο».

Το 1965, παρουσίασε το «Micro-FM» ως τον πρώτο δέκτη FM δέκτη στον κόσμο σε μέγεθος τσέπης, όμως το προϊόν απέτυχε λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Το 1966, η Sinclair Radionics ανέπτυξε την πρώτη φορητή τηλεόραση στον κόσμο, τη «Microvision». Το συγκεκριμένο προϊόν δεν κυκλοφόρησε στην αγορά λόγω του υψηλού κόστος ανάπτυξης καθώς είχε περίπλοκο σχεδιασμό. Το 1976 διατέθηκε για το κοινό μια αναθεωρημένη έκδοση, με την ονομασία «Microvision TV1A / MON1A».

Το 1967 η εταιρεία κυκλοφόρησε το «Micromatic», ένα κιτ ραδιοφώνου το οποίο το παρουσίασε ως «το μικρότερο ραδιόφωνο στον κόσμο», τίτλο που είχε «δώσει» και σε προηγούμενα ραδιόφωνα που είχε κατασκευάσει.

Το 1972, η Sinclair κυκλοφόρησε την πρώτη αριθμομηχανή τσέπης –σε λεπτή γραμμή- στον κόσμο, την ονόμαζε «Sinclair Executive».

Τον Αύγουστο του 1975, η Sinclair παρουσίασε το ρολόι χειρός «Black Watch» με τιμή πώλησης τις 17,95£. (Είναι το εικονιζόμενο προϊόν στην φωτογραφία της ανάρτησης μας).

Τον Αύγουστο του 1975, η Sinclair άλλαξε το όνομά της σε «Sinclair Instrument Ltd» και τον Ιούλιο του 1977, η εταιρεία μετονομάστηκε εκ νέου σε «Science of Cambridge Ltd».

Τον Ιούνιο του 1978 η εταιρεία Science of Cambridge κυκλοφόρησε ένα κιτ μικροϋπολογιστών, με την ονομασία «MK14»., με βάση τον μικροεπεξεργαστή National Semiconductor SC/MP.

Όταν ο Sir Sinclair έμαθε ότι ο υπολογιστής NewBrain δεν μπορούσε να πωληθεί κάτω από την τιμή κάτω των 100£ που είχε θέσει ως στόχο η εταιρεία Grundy Business Systems, οι σκέψεις του στράφηκαν στο μικροεπεξεργαστή ZX80.

Τον Μάιο του 1979 ο Jim Westwood ξεκίνησε το σχεδιασμό του υπολογιστή ZX80 και τον Φεβρουάριο του 1980 ήταν έτοιμος προς πώληση, με την τιμή στα 79,95£ σε μορφή κιτ και 99,95£ συναρμολογημένος. Τον Νοέμβριο 1980, η εταιρεία Science of Cambridge μετονομάστηκε σε «Sinclair Computers Ltd».

Τον Μάρτιο του 1981, η «Sinclair Computers Ltd» άλλαξε για ακόμα μια φορά όνομα, μετονομαζόμενη σε «Sinclair Research Ltd». Την ίδια χρονιά η εταιρεία κυκλοφόρησε τον υπολογιστή Sinclair ZX81, με την τιμή στα 49,95£ σε μορφή κιτ και 69,95£ συναρμολογημένος.

Τον Φεβρουάριο του 1982 η αμερικάνική εταιρεία Timex απέκτησε άδεια για την κατασκευή και εμπορία υπολογιστών της Sinclair στις Η.Π.Α. με το όνομα Timex Sinclair.

Τον Απρίλιο του 1982, η Sinclair κυκλοφόρησε το ZX Spectrum, με τιμή 125£ για την έκδοση με τα 16KB μνήμης RAM και 175£ για την έκδοση με τα 48 KB.

Τον Ιούλιο του 1982, η Timex κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α., τον υπολογιστή Timex Sinclair 1000 ( ή TS1000) (μια έκδοση του ZX81).

Το 1982 ο Clive Sinclair μετέτρεψε το εργοστάσιο εμφιάλωσης μεταλλικού νερού Barker & Wadsworth στο Cambridge σε κτίριο της Sinclair για να το χρησιμοποιήσει ως νέα έδρα της εταιρείας.

Τον Σεπτέμβριο του 1983 η εταιρεία κυκλοφόρησε την τηλεόραση Sinclair TV80, χρησιμοποιώντας τεχνολογία επίπεδης οθόνης, σε αντίθεση με τις προηγούμενες τηλεοράσεις CRT της Sinclair. Το μοντέλο TV80 ήταν μια εμπορική αποτυχία πουλώντας μόνο 15.000 μονάδες, τα έσοδα των οποίων δεν κάλυπταν επ’ ουδενί το κόστος ανάπτυξης του προϊόντος, το οποίο ανερχόταν σε 4 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Στα τέλη του 1983, η Timex αποφάσισε να αποσυρθεί από την σύμπραξη «Timex Sinclair», η οποία είχε αποτύχει να «σπάσει» την αγορά των ΗΠΑ όπως αναμενόταν λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού. Ωστόσο, οι υπολογιστές Timex συνέχισαν να παράγονται για αρκετά χρόνια σε άλλες χώρες (για παράδειγμα στην  υπήρξε η Timex Portugal).

Στις 12 Ιανουαρίου 1984 η Sinclair ανακοίνωσε τον Sinclair QL, λίγο πριν ξεκινήσει η πώληση του υπολογιστή Apple Macintosh. Ο Sinclair QL ήταν ένας νέος υπολογιστής, που προοριζόταν για την επαγγελματική χρήση και κόστισε 399£. Ωστόσο, στις αρχές του 1984, ο τελικός σχεδιασμός δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Η κυκλοφορία ξεκίνησε τελικά τον Μάιο του ίδιου έτους, με 13.000 παραγγελίες, αλλά μόνο μερικές εκατοντάδες μονάδες παραδόθηκαν στους πελάτες. Τα πρώτα μοντέλα αντιμετώπιζαν διάφορα τεχνικά ζητήματα και εν τέλει η πωλήσεις δεν πήγαν καθόλου καλά. Στην αποτυχία του μοντέλου «χρεώνεται» και απόφαση της Sinclair να προσφέρει ένα δικό της σύστημα αποθήκευσης, το ZX Microdrive.

Μεταξύ 1981 και 1988, η Sinclair δημιούργησε δέκα περιφερειακά για τους υπολογιστές τους, όπως χειριστήρια, εκτυπωτή, σκληρό δίσκο και μονάδες επέκτασης μνήμης. Μερικά από τα περιφερειακά αναπτύχθηκαν από άλλες εταιρείες, αλλά διατέθηκαν στην αγορά με το εμπορικό σήμα της Sinclair.

Τον Οκτώβριο του 1984 η εταιρεία κυκλοφόρησε το μοντέλο «ZX Spectrum +», ήταν ένα ανανεωμένο ZX Spectrum με πλαστικό πληκτρολόγιο και όχι με λαστιχένιο όπως ο προκάτοχός του.
Το Spectrum + είχε τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με το αρχικό πρώτο Spectrum. Ένα αρκετά αναβαθμισμένο Spectrum, ήταν το ZX Spectrum 128, το οποίο διέθετε 128KB μνήμης RAM.

Τον Ιανουάριο του 1985, η Sinclair κυκλοφόρησε το «FM Wristwatch Radio», ένα ρολόι χειρός με LCD και ενσωματωμένο ραδιόφωνο. Μάλιστα η κεραία ήταν προσαρμοσμένη στον λουράκι και η μπαταρία ήταν κρυμμένη στο κούμπωμα του ρολογιού.

Ο Sir Clive ενδιαφερόταν για τα ηλεκτρικά οχήματα και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εργάστηκε με θέρμη για το σχεδιασμό ενός μονοθέσιου «προσωπικού οχήματος». Μια νέα εταιρεία, η Sinclair Vehicles Ltd, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1983 (επιτρέποντας στη Sinclair Research να επικεντρωθεί στα ηλεκτρονικά) και το ηλεκτρικό όχημα Sinclair C5 κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου 1985.
Το όχημα με μπαταρία στόχευε στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων και μεταξύ άλλων στην γρήγορη μετακίνηση μέσα στην πόλη. Την εποχή εκείνη –σύμφωνα με αρκετούς- ήταν το πρώτο πραγματικά προσιτό όχημα, με την τιμή του να ανέρχεται στις 399£. ‘Όμως, το Sinclair C5 ,ήταν μια εμπορική καταστροφή, πουλώντας μόνο 17.000 μονάδες και «οδήγησε» σε χρέη τουλάχιστον 7 εκατομμυρίων λιρών την μητρική εταιρεία. Την ίδια χρονιά –το 1985- η Sinclair Vehicles τέθηκε σε εκκαθάριση. Το C5, σε συνδυασμό με τις αποτυχίες του QL και της φορητής τηλεόρασης TV80, ανάγκασαν τους επενδυτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τα εγχειρήματα του Sir Clive.

Το 1986, η Sinclair πούλησε ολόκληρη τη σειρά υπολογιστών της και το εμπορικό σήμα «Sinclair» στην Amstrad. Αυτή η συμφωνία δεν αφορούσε την εταιρεία, αλλά στη χρήση του εμπορικού ονόματος και τα προϊόντα της Sinclair που είχε δημιουργήσει ένα καλό όνομα στην αγορά.

Ο Z88 ήταν ένας φορητός υπολογιστής που κυκλοφόρησε το 1987 από την εταιρεία Cambridge Computers την οποία ίδρυσε ο Sir Clive Sinclair μετά την εξαγορά της εταιρείας Sinclair Research από την Amstrad. Ο υπολογιστής Z88 είχε αρχικά την ονομασία Sinclair Z88. Ήταν ο τελευταίος υπολογιστής που σχεδιάστηκε από τον Sir Clive Sinclair. Η τιμή του Z88 ανέρχονταν στις 249.99£. Ήταν ένας μικρός υπολογιστής σε μέγεθος χαρτιού Α4 και ήταν αρκετά ελαφρύς.

Το 1992 κυκλοφόρησε το ηλεκτρικό ποδήλατο «Zike», η δεύτερη απόπειρα της Sinclair να δημιουργήσει ένα «νέο» μέσο μεταφοράς. Το «Zike» απεδείχθη και αυτό μια εμπορική αποτυχία C5 καθώς πούλησε μόνο 2.000 μονάδες. Είχε μέγιστη ταχύτητα 16 km/h και ήταν διαθέσιμο μόνο μέσω παραγγελίας.

Το 1997 η Sinclair το «X1 Button Radio», ένα μικρών διαστάσεων ραδιόφωνο το οποίο τοποθετούνταν σαν ακουστικό στο αυτί του χρήστη.

Το 1999 η Sinclair κυκλοφόρησε το μικρότερο ραδιόφωνο στον κόσμο με την ονομασία «Z1 Micro AM Radio».

Το 2003, η Sinclair δημιούργησε το αμαξίδιο «ZA20 Wheelchair Drive Unit», το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Daka Designs από το Χονγκ Κονγκ. Επίσης από την ίδια συνεργασία «προέκυψε» το «SeaDoo Sea Scooter», μια μονάδα ατομικής κίνησης στη θάλασσα.

Το 2006 η Sinclair κυκλοφόρησε ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο, με το όνομα A-Bike.

Τον Νοέμβριο του 2010, ο Sir Sinclair είχε δηλώσει στην εφημερίδα «The Guardian» ότι εργάζονταν σε ένα νέο πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα, με το X-1. Το όχημα προγραμματίζονταν να κυκλοφορήσει το 2011, όμως τελικά δεν κατέστη δυνατόν.

 

Ο Sir Sinclair απεβίωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Sinclair #pockettv #tv #zxspectrum #SirCliveSinclair

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment