Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Robert Noyce εφάρμοσε στην πράξη το ολοκληρωμένο κύκλωμα (ic ή chip)

Στις 23.01.1959, ο Robert Noyce τεκμηρίωσε το όραμά του και εφάρμοσε στην πράξη το ολοκληρωμένο κύκλωμα (ic ή chip) κάτι το οποίο στη συνέχεια οδήγησε στην εμπορική χρήση του ολοκληρωμένου κυκλώματος, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή.

Ο Robert Noyce ανέπτυξε τη δική του ιδέα για ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που έλυσε πολλά πρακτικά προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπισθεί με το ολοκληρωμένο κύκλωμα του Jack Kilby (δοκίμασε με επιτυχία το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα της Texas Instruments). Ο σχεδιασμός του Robert Noyce ήταν κατασκευασμένος από πυρίτιο, ενώ το chip του Kilby ήταν κατασκευασμένο από γερμάνιο. O Noyce αναγνώρισε – ως βασική ιδέα για το ολοκληρωμένο- την εφεύρεση του Kurt Lehovec για p-n junction isolation. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εφεύρεση του Jean Hoerni για τη σχεδίαση των κυκλωμάτων σε μια επίπεδη επιφάνεια (planar process).

Ο Noyce ανήκε στην ομάδα των «οκτώ προδοτών» οι οποίοι εγκατέλειψαν το εργαστήριο Shockley Semiconductor το Σεπτέμβριο του 1957 και δημιούργησαν την εταιρεία Fairchild Semiconductor. Μάλιστα, το 1968 ο Noyce ίδρυσε την Intel μαζί με τον Gordon Moore και τον Andy Grove.

Πιο αναλυτικά: Στις 14.01.1959, ο Jean Hoerni παρουσίασε την τελευταία του έκδοση για την planar process στο Noyce και σε έναν δικηγόρο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο Fairchild. Σύμφωνα με τον Hoerni η συγκεκριμένη συνάντηση «οδήγησε» στην αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της planar process, που κατατέθηκε τον Μάιο του 1959.

Στη συνέχεια, στις 20 Ιανουαρίου, οι διευθυντές της Fairchild συναντήθηκαν με τον Edward Keonjian, τον προγραμματιστή του ενσωματωμένου υπολογιστή για τον πύραυλο εκτόξευσης στο διάστημα «Atlas», για να συζητήσουν την κοινή ανάπτυξη υβριδικών ψηφιακών chip για τον υπολογιστή του πυραύλου.

Πιστεύεται ότι τα παραπάνω γεγονότα οδήγησαν τον Noyce στο να επικεντρωθεί στην ιδέα του ολοκληρωμένου κυκλώματος (chip) και τη χρήση του στα ηλεκτρονικά.
Τρεις μέρες αργότερα, ο Noyce θα τεκμηριώσει τις σκέψεις του για το ολοκληρωμένο κύκλωμα μέσω της planar process, αλλά, απασχολημένος στη διοίκηση της Fairchild, δεν θα εκπονήσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για έξι μήνες. Μέχρι τότε, ο Lehovec είχε υποβάλει παρόμοια ιδέα και το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α. απέρριψε την κατάθεση του Noyce.

Ο Noyce υπέβαλε εκ νέου αρχείο, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με τη λύση του Lehovec, η προσέγγισή του επέτρεψε τη δημιουργία δισδιάστατων δομών με δυνητικά απεριόριστο αριθμό συσκευών σε ένα chip. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι τον Ιανουάριο του 1959 δεν γνώριζε για το έργο του Lehovec. Ο Noyce έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Η.Π.Α. με αριθμό 2.981.877 για το semiconductor device-and-lead structure το 1961, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Η.Π.Α. 3.150.299 (semiconductor circuit complex having isolation means) και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ 3.117.260 (semiconductor circuit complexes) το 1964.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ic #chip #noyce

 

Πηγή κειμένου:

Πηγή εικόνας:

Post a comment