Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Apple έκανε πρεμιέρα της διαφήμισης «1984» με την οποία παρουσίασε τους υπολογιστές Macintosh

Στις 22.01.1984, κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του αμερικανικού ποδοσφαιρικού αγώνα Super Bowl XVIII στον τηλεοπτικό σταθμό CBS, η Apple έκανε πρεμιέρα της διαφήμισης «1984» με την οποία παρουσίασε τους υπολογιστές Macintosh. Η διαφήμιση είχε προβληθεί μία φορά λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 1983, αλλά και μερικές φορές ακόμα -στα μέσα Ιανουαρίου-σε κινηματογραφικές αίθουσες. Η Apple ξόδεψε 1,5 εκατομμύριο δολάρια για την παραγωγή της συγκεκριμένης διαφήμισης.

Το διαφημιστικό θεωρείται αριστούργημα στο χώρο της διαφήμισης. Οι περισσότεροι ερμηνεύουν την ανώνυμη ηρωίδα του διαφημιστικού ότι αντιπροσώπευε την έλευση του Macintosh καθώς και την «επανάσταση» στους υπολογιστές. Φορούσε μια λευκή μπλούζα με ένα σχέδιο του Macintosh, έτρεχε με ένα μεγάλο σφυρί στο χέρι ενώ την κυνηγούσαν οι φρουροί, όλα αυτά για να καταφέρει να φθάσει μπροστά από μια γιγαντοοθόνη -και σπάζοντάς την- να σώσει την ανθρωπότητα από τη συμμόρφωση (conformity) απέναντι στον Big Brother.

Οι σκηνές από την διαφήμιση θεωρούνται ότι είναι μια έμμεση αναφορά στον George Orwell και το μυθιστόρημα «1984 Ο Μεγάλος Αδελφός» το οποίο περιγράφει ένα δυστοπικό μέλλον στο οποίο την ανθρωπότητα την κυβερνά ένας μεγάλος αδελφός (Big Brother). Η παραπομπή στο μυθιστόρημα ήταν τόσο εμφανής, ούτως ώστε οι ιδιοκτήτες των πνευματικών δικαιωμάτων του George Orwell να ζητήσουν την διακοπή της προβολής του διαφημιστικού, κάτι το οποίο επετεύχθη τον Απρίλιο του 1984.

Δείτε το διαφημιστικό:

 

Το 2004 υπήρξε μια νέα εκδοχή του διαφημιστικού, όπου στην πρωταγωνίστρια είχαν τοποθετήσει ένα iPod για να ακούει μουσική…

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #georgeorwell #georgeorwell1984 #bigbrother1984

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment