Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Richard Stallman ξεκίνησε τη δημιουργία ενός ελεύθερου λειτουργικού συστήματος, του GNU (GNU’s Not Unix)

Ελεύθερα λειτουργικά συστήματα για όλους…!

Κάτι τέτοιο ήταν σαν να «βροντοφώναξε» στις 27.09.1983 ο Richard Stallman, που τότε εργαζόταν στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του MIT και ο οποίος δημοσίευσε στα newsgroups net.unix-wizards και net.usoft ότι ξεκινούσε ένα νέο έργο για τη δημιουργία ενός ελεύθερου λειτουργικού συστήματος βασισμένο και συμβατό με το UNIX.

Το ονόμασε GNU (GNU’s Not Unix).

Ένας τραυματισμός στο γόνατο…τον έκανε να αφοσιωθεί στον προγραμματισμό και μια αδυναμία πρόσβασης για να τροποποιήσει ένα πρόγραμμα εκτυπωτή, τον οδήγησαν στο να «σηκώσει στις πλάτες» του το κίνημα ελεύθερου λογισμικού.

Ο Richard Stallman γεννήθηκε στις 16.03.1953, στη Νέα Υόρκη. Από μικρός ενδιαφερόταν για τους υπολογιστές και σε μια κατασκήνωση είχε πάρει μαζί του και διάβαζε εγχειρίδια για τον υπολογιστή IBM 7094.

Από το 1967 έως το 1969, ο Stallman παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο της Columbia ένα πρόγραμμα μαθημάτων για μαθητές γυμνασίου. Ο Stallman ήταν επίσης εθελοντής βοηθός εργαστηρίου στο Τμήμα Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rockefeller. Αν και ενδιαφερόταν για τα μαθηματικά και τη φυσική, ο καθηγητής του στο Rockefeller πίστευε ότι θα είχε μέλλον ως βιολόγος.

Η πρώτη του εμπειρία με πραγματικούς υπολογιστές ήταν στο IBM New York Scientific Center όταν ήταν στο λύκειο. Προσλήφθηκε το καλοκαίρι του 1970, για να γράψει ένα πρόγραμμα σε γλώσσα προγραμματισμού Fortran. Ολοκλήρωσε το έργο μετά από μερικές εβδομάδες και πέρασε το υπόλοιπο καλοκαίρι δημιουργώντας ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου σε γλώσσα APL και έναν προεπεξεργαστή για τη γλώσσα προγραμματισμού PL / I στο IBM System / 360.  Είχε πει εκείνη την περίοδο: «Ορκίζομαι ότι δεν θα χρησιμοποιήσω πότε ξανά τη FORTRAN, την περιφρονώ ως γλώσσα σε σύγκριση με άλλες γλώσσες».

Ο Stallman, το 1974, έλαβε το πρώτο του πτυχίο στη Φυσική από το Harvard. Στη συνέχεια, εγγράφηκε ως μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Φυσικής στο MIT, αλλά εγκατέλειψε τις μεταπτυχιακές του σπουδές ενώ παρέμεινε προγραμματιστής στο εργαστήριο MIT AI.

Στο τέλος του πρώτου έτους του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ο Stallman υπέστη τραυματισμό στο γόνατο του, κάτι που τον στεναχώρησε γιατί δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε παραδοσιακούς χορούς, ασχολία που γι’ αυτόν ήταν μια καλή ευκαιρία για κοινωνικοποίηση με το αντίθετο φύλο. Το ζήτημα αυτό οδήγησε τον Stallman να «κλειστεί» στον εαυτό του και τελικά να βρει παρηγοριά σε μια ασχολία που ήταν περήφανος για τα επιτεύγματά του, τον προγραμματισμό.

Το 1980, ο Stallman και ορισμένοι άλλοι χάκερ στο εργαστήριο AI αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τον πηγαίο κώδικα για το λογισμικό ενός πρόσφατα εγκατεστημένου εκτυπωτή λέιζερ, του Xerox 9700. Αυτό συνέβη γιατί ο Stallman είχε τροποποιήσει το λογισμικό για τον προηγούμενο εκτυπωτή λέιζερ (XGP, Xerographic Printer) του εργαστηρίου τους, ούτως ώστε να διευκολύνονται οι χρήστες. Στον νέο όμως εκτυπωτή δεν επιτρεπόταν να κάνουν τις αλλαγές που ήθελαν. Αυτή η εμπειρία από ένα λογισμικό που πλέον ήταν «κλειστό», έπεισε τον Stallman ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να τροποποιούν ελεύθερα το λογισμικό που χρησιμοποιούν.

Τον Σεπτέμβριο του 1983, ξεκίνησε το Πρόγραμμα GNU για να δημιουργήσει ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα τύπου Unix και υπήρξε ο κύριος αρχιτέκτονας και διοργανωτής του έργου. Με την έναρξη του έργου GNU, ξεκίνησε την κίνηση του ελεύθερου λογισμικού και τον Οκτώβριο του 1985, ίδρυσε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού. Τον Ιανουάριο του 1984, ο Stallman εγκατέλειψε τη δουλειά του στο MIT για να αφοσιωθεί πλήρως στο έργο του GNU. Ο Stallman είχε δημοσιεύσει στα newsgroups: net.unix-wizards και net.usoft (λίστες αλληλογραφίας ARPAnet και USENET) το ξεκίνημά του σε ένα νέο έργο για τη δημιουργία ενός ελεύθερου λειτουργικού συστήματος βασισμένο και συμβατό με το UNIX. Το ονόμασε GNU (GNU’s Not Unix).

Το 1985, ο Stallman πρωτοστάτησε στην έννοια του copyleft και είναι ο κύριος δημιουργός πολλών αδειών copyleft, συμπεριλαμβανομένης της άδειας GNU General Public License, της πιο διαδεδομένης άδειας χρήσης ελεύθερου λογισμικού. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Stallman είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του υπέρ του ελεύθερου λογισμικού, καθώς έκανε και εκστρατείες κατά των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας λογισμικού. Ο Stallman επίσης ανέπτυξε: τις αρχικές εκδόσεις του Emacs, της συλλογής GNU Compiler και του GNU Debugger. Συν-ίδρυσε το League for Programming Freedom το 1989.

Το 1991, ο Linus Torvalds, χρησιμοποίησε τα εργαλεία ανάπτυξης του GNU για την παραγωγή του πυρήνα Linux. Ο Stallman υποστηρίζει ότι η μη χρήση του «GNU» στο όνομα του λειτουργικού συστήματος Linux υποβαθμίζει άδικα την αξία του έργου GNU και βλάπτει την ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Stallman παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού αλλά και από τη θέση του στο εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT (CSAIL). Αιτία ήταν η αποκάλυψη σχολίων που έκανε στη λίστα αλληλογραφίας του εργαστηρίου, υπεραμυνόμενος τον αποβιώσαντα καθηγητή του MIT, Marvin Minsky, σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του τελευταίου ότι είχε σεξουαλική επαφή με ένα από τα θύματα του καταδικασμένου για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών, Jeffrey Epstein. Τα σχόλια του Stallman δημιούργησαν ιδιαίτερο θόρυβο όταν δημοσιοποιήθηκαν και τον οδήγησαν στην παραίτηση.

Πριν μερικά χρόνια είχε μιλήσει στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, δείτε τα σχετικά βίντεο

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #gnu #unix #RichardStallman #gnu #unix #lunix #opensource

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment