Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο πιο βαρύς υπολογιστής του κόσμου, o IBM AN/FSQ-7, βάρους 250 τόνων

Ο πιο βαρύς υπολογιστής του κόσμου, o IBM AN/FSQ-7 ή Q7, βάρους 250 τόνων, με 60.000 λυχνίες κενού, 3 megawatts και με δυνατότητα εκτέλεσης 75.000 πράξεων ανά δευτερόλεπτο χρησιμοποιήθηκε από τις Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Συνολικά 24 τέτοιοι υπολογιστές βρίσκονταν εγκατεστημένοι στα αντίστοιχα 24 κέντρα ελέγχου, όπου μαζί με περισσότερα από 100 ραντάρ αποτελέσαν το δίκτυο SAGE, ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας, το οποίο συνέδεε εκατοντάδες σταθμούς ραντάρ στις Η.Π.Α. και τον Καναδά και στην πράξη ήταν το πρώτο δίκτυο υπολογιστών μεγάλης κλίμακας.

Στις 16.01.1956 αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο κοινό. Η λειτουργία του συστήματος ξεκίνησε το 1958. Ο υπολογιστής IBM AN/FSQ-7 ήταν η εξέλιξη του πειραματικού υπολογιστή Whirlwind του MIT της δεκαετίας του 1950.

Αυτοί οι 24 υπολογιστές «έτρεχαν» προγράμματα που αποτελούνταν από περισσότερες από 500.000 γραμμές!

Οι υπολογιστές των κέντρων ελέγχου επεξεργάζονταν αυτόματα δεδομένα από πολλά απομακρυσμένα ραντάρ, παρείχαν πληροφορίες ελέγχου σε αναχαιτιστικά αεροσκάφη και τοποθεσίες πυραύλων επιφανείας-αέρα. Η λειτουργία του δικτύου SAGE (Semi-Automatic Ground Environment) ήταν αρκετά απλή και ήταν παρόμοια με αυτήν των σύγχρονων αυτοματοποιημένων συστημάτων αεροπορικής άμυνας. Ωστόσο, στην εποχή του ήταν ένα πρωτοπόρο σύστημα.

Ένα μεγάλο δίκτυο ραντάρ ανίχνευε αυτόματα έναν εχθρικό σχηματισμό βομβαρδιστικών καθώς πλησίαζε την ηπειρωτική χώρα των Η.Π.Α.

Οι ανιχνεύσεις ραντάρ μεταδίδονταν μέσω τηλεφωνικών γραμμών στο πλησιέστερο κέντρο ελέγχου SAGE, όπου τα δεδομένα από τα ραντάρ υποβάλλονταν σε επεξεργασία από έναν υπολογιστή IBM AN/FSQ-7.

Το κέντρο ελέγχου έστελνε έπειτα τις πληροφορίες στις αεροπορικές βάσεις που βρίσκονταν στην κοντινότερη τοποθεσία με σκοπό να παρακολουθήσουν τα πλησιέστερα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, αντίστοιχες πληροφορίες για την θέση των εχθρικών αεροσκαφών έστελναν καθώς και σε συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Whirlwind #ibm #sage #network

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment