Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Pei-Yuan Wei ανέπτυξε το πρόγραμμα περιήγησης ViolaWWW για το Unix

Το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης με γραφικά! Αναφερόμαστε στο ViolaWWW.

Ο ΤαιβανοΑμερικάνος Pei-Yuan Wei ανέπτυξε το πρόγραμμα περιήγησης ViolaWWW για το Unix ενώ εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Το ViolaWWW (Visually Interactive Object-oriented Language and Application) ήταν το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης που υποστήριζε scripting, table rendering and forms. Επίσης, περιείχε ένα απλό stylesheet για τον καθορισμό της οπτικής εμφάνισης των ιστοσελίδων και για την απεικόνιση των «παραθύρων» στην οθόνη ενός υπολογιστή χρησιμοποιήθηκε το πρωτόκολλο X Windows System (γνωστό και ως X11).

Κυκλοφόρησε στις 09.03.1992. Έπειτα από δυο χρόνια -το 1994- σταμάτησε η κυκλοφορία νέων εκδόσεων, ήταν η χρονιά που μόλις είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα  περιήγησης Mosaic Netscape 0.9.

Μετά τη σύντομη «καριέρα» του στο www, η πορεία του συνεχίστηκε στις δικαστικές αίθουσες. Το 1999, η Eolas Technologies και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια άσκησαν αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ εναντίον της Microsoft, ισχυριζόμενοι ότι η Microsoft παραβίασε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας 5.838.906, (που αφορούσαν προσθήκες σε προγράμματα περιήγησης) τα οποία και είχε χρησιμοποιήσει στο Internet Explorer.

Το 2003 το Δικαστήριο εκδίκασε αποζημίωση ύψους 521.000.000 δολαρίων, τα οποία έπρεπε να καταβάλει η Microsoft. Το 2005 η Microsoft κατέφυγε στο εφετείο και κατάφερε να ακυρώσει τη καταβολή του ποσού.

Η εταιρεία Eolas Technologies συνέχισε τα επόμενα χρόνια να υποβάλλει αγωγές εναντίον δεκάδων άλλων τεχνολογικών εταιρειών

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ViolaWWW #internet

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment