Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Marc Andreessen και ο Jim Clark ίδρυσαν τη Mosaic Communications

Τα γνωστά σε όλους μας cookies, ξεκίνησαν από έναν υπάλληλο της Netscape -τον Lou Montulli- και τα χρησιμοποιούσαν στο ομώνυμο πρόγραμμα περιήγησης.

Η εταιρεία Netscape δημιούργησε τη γλώσσα προγραμματισμού JavaScript, την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα για scripting σε ιστοσελίδες. Επίσης, ανέπτυξε το πρωτόκολλο SSL!

Σήμερα, η εταιρεία που δημιούργησε το πρόγραμμα περιήγησης Netscape βρίσκεται στα χέρια του Facebook και το εμπορικό σήμα του Netscape στην εταιρεία Verizon Media.
Αλλά μέχρι να φθάσει η εταιρεία στα χέρια του Mark Zuckerberg, είχαν προηγηθεί η AOL και η Microsoft.

Στις 04.04.1994, ο Marc Andreessen και ο Jim Clark ίδρυσαν τη Mosaic Communications Corp. Η έδρα της ήταν στο Mountain View της Καλιφόρνια και στη συνέχεια στο Dulles της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Netscape Communications Corporation, διότι το όνομα Mosaic ήταν κατοχυρωμένο από το Πανεπιστήμιο του Illinois.

Ο Andreessen ανέπτυξε ένα λογισμικό για την περιήγηση στο World Wide Web, ενώ εργαζόταν στο Εθνικό Κέντρο για Εφαρμογές Supercomputing (NCSA) στο Πανεπιστήμιο του Illinois. Επίσης, ο Clark είναι συνιδρυτής της Silicon Graphics Inc.

Τον Φεβρουάριο του 1998, η Netscape κυκλοφόρησε τον πηγαίο κώδικα για το πρόγραμμα περιήγησης και δημιούργησε το Mozilla Organization με σκοπό τη μελλοντική ανάπτυξη του προϊόντος της. Το 1999, η Netscape εξαγοράστηκε από την εταιρεία AOL με το τίμημα να φθάνει τα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η AOL μείωσε την εμπλοκή της με τον Mozilla Organization, ο οποίος και προχώρησε στην ίδρυση του Ιδρύματος Mozilla (Mozilla Foundation) τον Ιούλιο του 2003 σε μια προσπάθεια να απαγκιστρωθεί οικονομικά και όχι μόνο από την AOL.

Η ανάπτυξη του προγράμματος περιήγησης Netscape συνεχίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007, όταν η AOL ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να το υποστηρίζει έως τις αρχές του 2008. Από το 2011, η AOL συνέχισε να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα Netscape για την προώθηση ενός φθηνού παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου.

Το 2012, η AOL μετονόμασε τη Netscape Communications Corporation σε New Aurora Corporation όμως «κράτησε» το εμπορικό σήμα Netscape.

Την ίδια χρονιά, η AOL πούλησε την πρώην εταιρεία Netscape στη Microsoft, η οποία με τη σειρά της την πούλησε στο Facebook.

Η New Aurora Corporation είναι επί του παρόντος μια μη λειτουργική θυγατρική του Facebook. Σήμερα, το Netscape είναι ένα εμπορικό σήμα που ανήκει στην Verizon Media, θυγατρική της Verizon Communications.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #netscape #mosaic #internet #cookies

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment