Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Jack Kilby παρουσίασε την πρώτη ηλεκτρονική αριθμομηχανή χειρός

Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Jack Kilby να κρατά στο αριστερό του χέρι την πρώτη ηλεκτρονική αριθμομηχανή χειρός!

Το βάρος της ήταν 1,27 κιλά, είχε 18 πλήκτρα και σήμερα μια τέτοια συσκευή, αποτελεί απλά μια εφαρμογή σε ένα κινητό!

Ο Jack ήταν ένας από τους συν-εφευρέτες της αριθμομηχανής ο οποίος στις 29.03.1967 παρουσιάστηκε τη συγκεκριμένη συσκευή στον Pat Haggerty (τότε Πρόεδρο της εταιρεία Texas Instruments).

Είχε διαστάσεις: μήκος 15,5 εκ., πλάτος 10,8 εκ., ύψος 4,4 εκ. Το συνολικό βάρος ήταν περίπου 1,27 κιλά.

Η αριθμομηχανή Cal-Tech θα μπορούσε να λειτουργήσει για τέσσερις ώρες έως ότου χρειαστεί να επαναφορτιστεί. Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ωρών, θα μπορούσε να εκτυπώσει 40.000 χαρακτήρες σε 64 μέτρα θερμικής ταινίας.

Η εικονιζόμενη αριθμομηχανή δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης Ημιαγωγών στο Texas Instruments (ΤΙ) στο Dallas του Τέξας, από μια ομάδα με επικεφαλή τον Jack Kilby (συν-εφευρέτης του ολοκληρωμένου κυκλώματος).

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η ΤΙ κατασκεύαζε microchips για βιομηχανική και στρατιωτική χρήση. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Pat Haggerty, αναζητούσε ένα καταναλωτικό προϊόν, που θα χρησιμοποιούσε chips (ολοκληρωμένα κυκλώματα), όπως είχε συμβεί παλαιότερα με τα τρανζίστορ της TI, που είχαν βρει ευρεία χρήση στα ραδιόφωνα.

Ο Haggerty πρότεινε μια ποικιλία πιθανών προϊόντων και ο Kilby και οι συνάδελφοί του επικεντρώθηκαν στην κατασκευή μιας μικρής ηλεκτρονικής αριθμομηχανής.

Η TI είχε δώσει σε ένα προηγούμενο πρόγραμμα ανάπτυξης το κωδικό όνομα «Project MIT». Η εργασία της αριθμομηχανής, η οποία ήταν εμπιστευτική, ονομάστηκε «Project Cal Tech».Μηχανήματα που πραγματοποίησαν βασική αριθμητική.

Ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα είχαν κατασκευαστεί και πωληθεί σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις μηχανισμοί, που εκτελούσαν τις βασικές αριθμητικές πράξεις.
Από το 1961 είχαν ξεκινήσει να πωλούνται ευμεγέθεις επιτραπέζιες αριθμομηχανές με κυκλώματα, που διέθεταν λυχνίες κενού και από το 1964 με τρανζίστορ.

Ο Kilby οραματίστηκε κάτι πολύ μικρότερο, που θα ήταν περίπου το μέγεθος ενός βιβλίου. Αυτό απαιτούσε ένα μικρότερο πληκτρολόγιο, μια νέα μορφή απεικόνισης των αποτελεσμάτων, ένα φορητό τροφοδοτικό και μια νέα μνήμη και κεντρικό επεξεργαστή. Ο Kilby ανέθεσε τη σχεδίαση του πληκτρολογίου στον James Van Tassel και έδωσε δουλειά στη μνήμη και τον επεξεργαστή στον Jerry Merryman. Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για τον τρόπο εξαγωγής των αποτελεσμάτων και του συστήματος τροφοδοσίας.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1967 οι Kilby, Merryman και Van Tassel είχαν σημειώσει αρκετή πρόοδο για να υποβάλουν αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η υποβολή ενός αναθεωρημένου διπλώματος ευρεσιτεχνίας έγινε τον Μάιο του 1971 και μια αναθεώρηση αυτού, τον Δεκέμβριο του 1972.

Η τελική αίτηση για την αριθμομηχανή χειρός, έλαβε το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ Νο. 3.819.921 και καταχωρήθηκε στην Texas Instruments στις 25 Ιουνίου 1974.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία του Jack Kilby (πιθανότατα ελήφθη το 1987 για τον εορτασμό της 20ής επετείου της πρώτης αριθμομηχανής χειρός) κρατώντας στο δεξί του χέρι μια χούφτα ολοκληρωμένα κυκλώματα (chip) και στο άλλο χέρι την πρώτη ηλεκτρονική αριθμομηχανή χειρός, την Cal-Tech.

Σήμερα αυτή η αριθμομηχανή βρίσκεται στο μουσείο Smithsonian στην Ουάσινγκτον (δωρεά της Texas Instruments Inc.)

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Caltech #calculator #JackKilby

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment