Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Jack Kilby δοκίμασε με επιτυχία το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα της Texas Instruments

Αυτό το μικρό κομμάτι, άλλαξε τον τεχνολογικό κόσμο, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας!

Ο Jack Kilby παρουσίασε το ολοκληρωμένο κύκλωμα στις 12 Σεπτεμβρίου του 1958. Η ιστορία «λέει» ότι είχε ασχοληθεί όλο το καλοκαίρι του ίδιου έτους διότι μόλις είχε προσληφθεί στην TI και δεν είχε διαθέσιμες ημέρες άδειας!

Αξίζει να σας αναφέρουμε και το σχετικό σχόλιο της εταιρείας Texas Instruments (TI) στην επίσημη ιστοσελίδα της:

«Ενώ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη εφεύρεση που θα γράψει ιστορία όπως συνέβη με το ολοκληρωμένο κύκλωμα, αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι μαθητές στις τάξεις είναι οι μελλοντικοί επιστήμονες, μηχανικοί και μαθηματικοί που θα οραματιστούν και θα δημιουργήσουν τις λύσεις στα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου μας».

Στις 12.09.1958 ο Jack Kilby δοκίμασε με επιτυχία το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα της Texas Instruments για να αποδείξει ότι οι αντιστάτες και οι πυκνωτές θα μπορούσαν να υπάρχουν στο ίδιο υλικό ημιαγωγού.

Το κύκλωμά του ήταν φτιαγμένο σε μια μικροσκοπική επιφάνεια γερμανίου με πέντε εξαρτήματα μεταξύ των οποίων υπήρχαν: μια αντίσταση, ένας πυκνωτής και ένα τρανζίστορ, συνδεδεμένα με σύρμα. Το κύκλωμα του Kilby είχε διαστάσεις 1 x 0,16 εκατοστά. Μαζί με τους Jean Hoerni, Kurt Lehovec, Robert N. Noyce θεωρείται ένας από τους εφευρέτες του ολοκληρωμένου κυκλώματος (IC).

Μέχρι να φθάσουμε σε εκείνη την ημέρα προηγήθηκαν τα εξής:

Ο Kilby ξεκίνησε να εργάζεται για την Texas Instruments το 1958. Το καλοκαίρι του 1958, η όλη η εταιρεία TI έκλεισε για δύο εβδομάδες διακοπών. Ο Jack Kilby, ως νέος υπάλληλος δεν είχε ακόμη συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ημέρες για μπορέσει να πάρει άδεια, έτσι έμεινε στη δουλειά και άρχισε να αναζητά μια βιώσιμη λύση σχετικά με τη σμίκρυνση των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων χρησιμοποιώντας ημιαγωγούς.

Ο Kilby δημιούργησε μερικά σχέδια και τα έδειξε στον διευθυντή του, Willis Adcock, μόλις επέστρεψαν οι υπάλληλοι από τις διακοπές τους. Τα σχέδια του Kilby, άρεσαν στον Adcock, όμως ήταν επιφυλακτικός. Ο Adcock πρότεινε στον Kilby να δοκιμάσει να δημιουργήσει ένα δοκιμαστικό κύκλωμα χρησιμοποιώντας εξαρτήματα από πυρίτιο. Με τις εντολές του Adcock στο «χέρι», ο Kilby μετέφερε τα σκίτσα του στο εργαστήριο και ζήτησε από τους τεχνικούς να κατασκευάσουν μερικές αντιστάσεις και πυκνωτές πυριτίου. Ο Kilby πήρε αυτά τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και τα συνέδεσε σε ένα κύκλωμα με ένα τρανζίστορ flip-flop.
Στις 28 Αυγούστου 1958, παρουσίασε αυτή την κατασκευή στον Adcock. Ο Kilby «έλαβε» το πράσινο φως για να συνεχίσει το έργο του και τις επόμενες ημέρες στο κύκλωμα που σχεδίασε, ενσωμάτωσε όλα τα επιμέρους εξαρτήματα πάνω σε μια μικροσκοπική επιφάνεια γερμανίου.
Εν ολίγοις στο σημειωματάριό του, είχε σχεδιάσει ένα κύκλωμα ενός ταλαντωτή αλλαγής φάσης (phase-shift oscillator) σε μια μικροσκοπική ράβδο γερμανίου.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι τρεις πρώτοι ταλαντωτές ολοκληρώθηκαν και ήταν έτοιμοι για δοκιμή.
Αυτό που παρουσίασε ο Kilby στους διευθυντές της TI -εκείνη την ιστορική ημέρα της 12ης Σεπτεμβρίου 1958- ήταν μια μικροσκοπική ράβδος γερμανίου, με προεξέχοντα σύρματα, κολλημένα σε γυάλινη διαφάνεια. Ήταν μια πρόχειρη κατασκευή που όμως όταν ο Kilby έδωσε τάση στο κύκλωμα, στην οθόνη του παλμογράφου εμφανίστηκε ένα ημιτονοειδές κύμα.

Στην πορεία το ολοκληρωμένο κύκλωμα εξελίχθηκε και αποτέλεσε και αποτελεί το βασικό στοιχείο των ηλεκτρονικών συσκευών έως σήμερα.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #computers #TexasInstruments #ti #ic #chip #inventors #invention #Noyce #Lehovec #Hoerni #Kilby

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment