Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Ivan Sutherland παρουσίασε το Sketchpad

Στις 07.01.1963 ο Ivan Sutherland, στο πλαίσιο της διδακτορικής του εργασίας, παρουσίασε το Sketchpad. Ένα από τα πρώτα προγράμματα τα οποία επέτρεπαν τον άμεσο χειρισμό αντικειμένων στην οθόνη του υπολογιστή.

Χρησιμοποιώντας το Sketchpad, ο χρήστης θα μπορούσε να δημιουργήσει και να χειριστεί γραφικά με ένα στυλό.

Η εργασία του, αποτέλεσε τη βάση για την εξέλιξη του γραφικού περιβάλλοντος στους υπολογιστές. Ο Ivan Sutherland θεωρείται ο «πατέρας των computer graphics» και επίσης συγκαταλέγεται ως ένας από τους πρωτοπόρους του Διαδικτύου. Επίσης μαζί με τον Bob Sproull κατασκεύασαν το πρώτο VR σύστημα που τοποθετούνταν στο κεφάλι.

Το Sketchpad, το οποίο θεωρείται ο πρόγονος των σύγχρονων σχεδιαστικών προγραμμάτων (CAD), αποτέλεσε μια σημαντική ανακάλυψη στην ανάπτυξη των γραφικών στους υπολογιστές και της μεθόδου αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή (γραφικό περιβάλλον υπολογιστή).

Ο Ivan Sutherland με το έργο του απέδειξε ότι τα γραφικά υπολογιστών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για καλλιτεχνικούς όσο και για τεχνικούς σκοπούς.

Ο Ivan Sutherland μαζί με τον David Evans ίδρυσαν την εταιρεία Evans and Sutherland Computer Corporation με τεχνολογικά προϊόντα για τα computer graphics, σήμερα η εταιρεία ασχολείται με τους προβολείς (projectors) για πλανητάρια.

Το 1998, ο Sutherland έλαβε το βραβείο Turing για την εφεύρεση του Sketchpad.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Sutherland #pionner #Sketchpad

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

 

Post a comment