Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Bricklin και ο Frankston παρουσίασαν το VisiCalc, το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων

Στις 11.05.1979, ο Daniel Bricklin και ο Robert Frankston έκαναν την πρώτη παρουσίαση του VisiCalc, το οποίο ήταν το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων για προσωπικούς υπολογιστές.

Κυκλοφόρησε αρχικά για τον Apple II από την εταιρεία τους, τη VisiCorp. Θεωρείται από πολλούς, ότι ήταν το πρόγραμμα, που μετέτρεψε τον μικροϋπολογιστή από ένα χόμπι για τους λάτρεις των υπολογιστών σε ένα σοβαρό επιχειρηματικό εργαλείο, ωθώντας την IBM να παρουσιάσει τον πρώτο της προσωπικό υπολογιστή το 1981.

Το VisiCalc θεωρείται η εφαρμογή «killer»** της Apple II. Πουλήθηκαν περισσότερα από 700.000 αντίτυπα σε έξι χρόνια, και έως 1 εκατομμύριο αντίτυπα στην ιστορία του. Όμως όταν το 1983 η Lotus Development κυκλοφόρησε το πρόγραμμα Lotus 1-2-3, αξιοποιώντας πλήρως τα χαρακτηριστικά των τότε υπολογιστών, οι πωλήσεις του VisiCalc μειώθηκαν δραματικά και τελικά η εταιρεία Lotus Development αγόρασε την εταιρεία VisiCorp το 1985 και τερμάτισε αμέσως τις πωλήσεις των προϊόντων της VisiCalc.

Αργότερα η Lotus Development εξαγοράστηκε από την IBM.

** Μια σύντομη ερμηνεία του όρου: οι καταναλωτές θα αγοράσουν κάποιον υπολογιστή (και γενικότερα κάποιο hardware) με βασική τους επιδίωξη -μόνο και μόνο δηλαδή- να εκτελέσουν αυτήν την εφαρμογή.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #VisiCalc #lotus #ibm #spreadsheet #apple

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment