Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Anatol Josepho έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για έναν φωτογραφικό θάλαμο με αυτόματη εκτύπωση

Στην παρακάτω εικόνα ο Josepho εξηγεί στη σύζυγό του πως λειτουργούσε η εφεύρεσή του και δεν ξέρουμε εάν την εντυπωσίασε, όμως σίγουρα τους βγήκε σε καλό αφού το 1928 ο Josepho πούλησε τα δικαιώματα χρήσης και έλαβε 16.304.210 δολλάρια σε σημερινές τιμές!

Στις 17 Ιανουαρίου 1928, ένας παθιασμένος φωτογράφος Ρωσικής καταγωγής, ονόματι Anatol Josepho, έλαβε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Η.Π.Α. για έναν φωτογραφικό θάλαμο με αυτόματη εκτύπωση των φωτογραφιών.

Η εφεύρεση του, ονομάστηκε Photomaton και το κοινό το 1925 με κόστος 25 σεντς (3,98$ σημ. τιμή) μπορούσε να φωτογραφηθεί και περιμένοντας 8 λεπτά να πάρει στα χέρια του οκτώ φωτογραφίες!

Για την ιστορία το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια αυτοματοποιημένη μηχανή φωτογραφίας κατατέθηκε στις Η.Π.Α. το 1888 από τον William Pope και τον Edward Poole. Άλλα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και συσκευές ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, όμως όλες εκείνες οι πρώιμες μηχανές δεν ήταν αξιόπιστες και έπρεπε να υπάρχει και ένας χειριστής αυτών.

Τον Σεπτέμβριο του 1925 η εφεύρεση του αυτόματου φωτογραφικού θαλάμου του Josepho, ξεκίνησε να λειτουργεί σε δημόσιο χώρο στην οδό Broadway 1659 στο Μανχάταν στην καρδιά της πόλης της Νέας Υόρκης.

Σε αυτή την πρώτη συσκευή αυτόματης εκτύπωσης φωτογραφιών η ανάγκη για συντήρηση ήταν πολύ συχνή και για αυτό πλησίον του μηχανήματος ήταν σε επιφυλακή υπάλληλοι με λευκά γάντια!

Σύμφωνα με το περιοδικό Time του Απρίλιο του 1927, περίπου 280.000 πελάτες είχαν κάνει χρήση του θαλάμου τους πρώτους μήνες λειτουργίας του.

Σύντομα χρειάστηκε να δημιουργηθεί η ομώνυμη εταιρεία Photomaton η οποία ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση μηχανήματα Photomaton σε δρόμους και υπόγειους σταθμούς μετρό σε όλες τις Η.Π.Α. Ο μελλοντικός Πρόεδρος των Η.Π.Α. Franklin D. Roosevelt ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Photomaton.

Το 1928, ο Josepho πούλησε τα δικαιώματα της μηχανής στον Henry Morgenthau Sr. για 1.000.000$, που ισοδυναμεί με 16.304.210$ (σημ. τιμή).

Σε μια συνέντευξη στους New York Times, ο Morgenthau είπε ότι το μηχάνημα Photomaton θα τους επέτρεπε «να εφαρμόσουν στον φωτογραφικό τομέα ανάλογες καινοτομίες με αυτές που είχαν υιοθετήσει η εταιρεία υπεραγορών Woolworths και η Ford στα αυτοκίνητα».

Επίσης το 1928, το μηχάνημα εισήχθη στην ευρωπαϊκή αγορά και η ιστορία «λέει» ότι πολλές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Γάλλος συγγραφέας André Breton και ο Ισπανός ζωγράφος Salvador Dalí στάθηκαν μέσα στον θάλαμο για να βγάλουν φωτογραφίες τους.

Γενικά οι συσκευές αυτές ονομάστηκαν Photobooths.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Photomaton #Photobooth #AnatolJosepho

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment