Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κυκλοφόρησε στη Ρωσία το βιντεοπαιχνίδι «Tetris»

Στις 06.06.1984 κυκλοφόρησε στη Ρωσία το «Tetris».

Το σχεδίασε ο Aleksei Pazhitnov με τη βοήθεια των Dmitri Pavlovski και Vadim Gerasimov.

Το Tetris γεννήθηκε από τη φαντασία του προγραμματιστή υπολογιστών Alexey Pajitnov. Εμπνευσμένο από το αγαπημένο του επιτραπέζιο παιχνίδι παζλ, Pentominos, ο Pajitnov δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι που επιτρέπει στους παίκτες να οργανώσουν κομμάτια παζλ σε πραγματικό χρόνο καθώς έπεσαν από την κορυφή του γηπέδου.

Ο σχεδιασμός που προέκυψε ήταν ένα παιχνίδι που χρησιμοποιούσε επτά διακριτικά γεωμετρικά παιχνίδια, καθένα από τέσσερα τετράγωνα. Ο Pajitnov ονόμασε αυτό το παιχνίδι «Tetris», ένα συνδυασμό «tetra» (η ελληνική λέξη που σημαίνει «τέσσερα») και «τένις» (το αγαπημένο του άθλημα).

Το 1986 το παιχνίδι έγινε διαθέσιμο εκτός Ρωσίας μέσω της Nintendo. Υπήρξαν πολλές διαμάχες για τα πνευματικά δικαιώματα του παιχνιδιού διότι πολλές εταιρείες εκμεταλλευόμενες τα κενά νομοθεσίας στην τότε Ε.Σ.Σ.Δ. είχαν δημιουργήσει διάφορες εκδόσεις του.
Για παράδειγμα, η Nintendo προωθώντας το μέσω του πρώτου GameBoy, αύξησε εντυπωσιακά τις πωλήσεις της, κάτι το οποίο όμως «βοήθησε» το Tetris να γίνει ένα από τα πιο γνωστά βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών. Το 1996 ο Pazhitnov και o Henk Rogers ίδρυσαν την εταιρεία Tetris για να λαμβάνουν τα δικαιώματα για τη δημιουργία του παιχνιδιού.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #videogames #tetris #Pazhitnov

Πηγή κειμένου

Post a comment