Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κυκλοφόρησε ο υπολογιστής ZX81

Ο υπολογιστής ZX81 κυκλοφόρησε στις 05.03.1981 από τον πολυπράγμων Sir Clive Sinclair (ο εικονιζόμενος). Διαδέχθηκε το μοντέλο ZX80 και ήταν διαθέσιμο στην τιμή των 69,95 £ ή σε μορφή κιτ (49,95 £). Ο υπολογιστής ZX81 διαθέτει 1KB μνήμη RAM και 8K μνήμη ROM και με BASIC προεγκατεστημένη

Ένας μικροϋπολογιστής που υποστηρίχθηκε τόσο με λογισμικό όσο και με περιφερειακά από τη Sinclair, αλλά και από τρίτους κατασκευαστές. Το ZX81 χρησιμοποιήθηκε επίσης εκτενώς σε σχολεία και Πανεπιστήμια για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται σήμερα στην Πληροφορική, έκαναν την αρχή τους με αυτόν τον υπολογιστή και πολύ περισσότερο με τα επόμενα μοντέλα της Sinclair, τα Spectrum.

Στη διαφήμιση για τον ZX81, η Sinclair τόνιζε ότι ο συνδυασμός υψηλότερων προδιαγραφών και χαμηλότερης τιμής ήταν το αποτέλεσμα του σωστού σχεδιασμού που είχε κάνει. Ο ZX81 διέθετε τον επεξεργαστή Z-80A στα 3,5MHz.

Η μνήμη RAM θα μπορούσε να επεκταθεί εξωτερικά έως 16K μέσω του εξαρτήματος RAM Pack. Η μνήμη μπορεί να επεκταθεί εξωτερικά έως 64KB, όμως τότε δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η εσωτερική μνήμη RAM του. Για την «φόρτωση» των προγραμμάτων, έπρεπε να συνδεθεί ένα εξωτερικό κασετόφωνο.

Ο υπολογιστής ZX81 δεν είχε τη δυνατότητα εμφάνισης έγχρωμων γραφικών, κάτι όμως που δεν του στέρησε τις καλές πωλήσεις, μιας και πουλήθηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύρια μονάδες.

Το εξωτερικό μέρος του ZX81, σχεδιάστηκε από τον Rick Dickinson, σχεδιαστή της Sinclair Research Ltd και εκεί βρίσκαμε τοποθετημένο ένα πληκτρολόγιο μεμβράνης, με τα πλήκτρα να έχουν τη δυνατότητα διαφορετικών εντολών αναλόγως των συνδυασμών που επέλεγε ο χρήστης. Το βάρος του, μόλις 350 γραμμάρια!

Το 1981, ο ZX81 κέρδισε το βραβείο British Design. Ο διάδοχος του ZX81, το ZX Spectrum, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1982.

Η παραγωγή του ZX81 σταμάτησε το 1984.

Επισκεπτόμενοι το Μουσείο, να δείτε από κοντά τον υπολογιστή Sinclair ZX81.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #microcomputer #Sinclair #ZX81

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment