Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κυκλοφόρησε ο υπολογιστής Oric Atmos

Μαύρο πληκτρολόγιο με πινελιές κόκκινου σε κάποια πλήκτρα το Oric Atmos κατασκευάστηκε από την Βρετανική εταιρεία Tangerine Computer Systems* ως άμεσος ανταγωνιστής του Sinclair ZX Spectrum και κυκλοφόρησε την 01 Φεβρουαρίου του 1984.

Ο υπολογιστής «ερχόταν» σε δύο εκδόσεις, μια 16KB και μια 48KB μνήμης RAM, αν και η έκδοση 16KB δεν ήταν αναβαθμίσιμη, πράγμα που ήταν πραγματικά ασυγχώρητο από πολλούς χρήστες. Βρισκόμασταν ήδη στο 1984 και ο ρυθμός παρουσίασης νέων μικροϋπολογιστών είχε αυξηθεί τόσο, όπως και οι απαιτήσεις των προγραμμάτων και των παιχνιδιών για περισσότερη μνήμη RAM, έτσι τα 16KB δεν θεωρούνταν πλέον αρκετή μνήμη για έναν οικιακό υπολογιστή και το γεγονός ότι στην μια έκδοση δεν μπορούσε να γίνει επέκταση, αποτέλεσε αρνητικό στοιχείο που οδήγησε σε χαμηλές πωλήσεις.

Το πληκτρολόγιο ήταν κατά γενική ομολογία καλύτερο από αυτό που διέθετε ο προκάτοχός του, ο υπολογιστής Oric 1. Προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί στην ROM του Oric 1, πλέον είχαν λυθεί. Αυτός ήταν ένας σημαντικός λόγος για να αγοράσει κάνεις τον Oric Atmos.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία είχε δώσει την άδεια της για να παραχθούν Oric Atmos από τρίτους κατασκευαστές στην Γιουγκοσλαβία και στην Βουλγαρία, όπου κυκλοφόρησαν κλώνοι αυτού του υπολογιστή, ως Nova 64 και Pravetz 8D αντίστοιχα.

*Η εταιρεία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Oric Products International.

Επισκεπτόμενοι το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τον Oric Atmos 48K.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #oric #oricatmos #oric1 #oricproducts

Πηγή κειμένου

 

Post a comment