Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Heinz Zemanek, δημιουργός του Ευρωπαϊκού υπολογιστή Mailüfterl

Ονόμασε τον υπολογιστή που κατασκεύασε Mailüfterl* (βιεννέζικη λέξη για το αεράκι του Μαΐου) και προκάλεσε ανεμοστρόβιλο στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό για τη δημιουργία υπολογιστών με τρανζίστορ!

Επίσης κάποια στιγμή βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και δίδαξε σε μια στρατιωτική σχολή.

Απόψε θα αναφερθούμε στον Heinz Zemanek.

Ο Zemanek γεννήθηκε στη Βιέννη την Πρωτοχρονιά του 1920. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη περιοχή Domschale κοντά στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Στη συνέχεια σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Βιέννης και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα το 1951.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε σε μονάδα επικοινωνίας, δίδαξε σε στρατιωτική σχολή στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα μετέβη στην Γερμανία όπου και εργάστηκε στο Zentralversuchsstelle für Hochfrequenz-Forschung κοντά στη πολή Ulm με κύρια ασχολία του την έρευνα στα ραντάρ.

*Από το 1954 έως το 1959 ο Zemanek συγκέντρωσε μια ομάδα φοιτητών για να αναπτύξει τον Mailüfterl, έναν από τους πρώτους πλήρως τρανζίστορ υπολογιστές στην Ευρώπη, τον Mailüfterl.

Αργότερα, από το 1961 έως το 1975, ο Zemanek ήταν Διευθυντής του Εργαστηρίου IBM της Βιέννης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Zemanek σχεδίασε τη γλώσσα προγραμματισμού PL/I.

Επίσης στο ίδιο εργαστήριο δημιουργήθηκε η Vienna Definition Language (VDL).

Από το 1968 έως το 1971 ίδρυσε την Αυστριακή Εταιρεία Υπολογιστών και ήταν Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Επεξεργασία Πληροφοριών (IFIP).

Απεβίωσε στις 16 Ιουλίου 2014.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #HeinzZemanek #Mailüfterl

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment