Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κυκλοφόρησε ο υπολογιστής Apple Macintosh 128K

Αυτή είναι η βασική ομάδα που σχεδίασε τον υπολογιστή Apple Macintosh 128K, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 24.01.1984. Θεωρείται ως ο πρώτος εμπορικά επιτυχημένος υπολογιστής με γραφικό περιβάλλον, προσοχή δεν ήταν πρώτος με GUI.

Η αρχή για τη δημιουργία του Macintosh ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τον Jef Raskin, έναν υπάλληλο της Apple, ο οποίος οραματίστηκε έναν εύκολο στη χρήση, χαμηλού κόστους υπολογιστή για τον μέσο καταναλωτή.

Το Σεπτέμβριο του 1979, ο Raskin εξουσιοδοτήθηκε να κάνει προσλήψεις και άρχισε να ψάχνει για κάποιο μηχανικό που να ήταν ικανός να οργανώσει ένα τέτοιο σχέδιο. Ο Bill Atkinson, μέλος της ομάδας ανάπτυξης του Lisa στην Apple, σύστησε τον Raskin στον Burrell Smith, έναν τεχνικό υποστήριξης που είχε προσληφθεί πρόσφατα στην Apple ως υπάλληλος με τον αριθμό #282.

Με την πάροδο των χρόνων, ο Raskin οργάνωσε μια μεγάλη ομάδα ανάπτυξης που σχεδίασε και κατασκεύασε τόσο το hardware (υλικό) όσο και το software (λογισμικό) του αρχικού Macintosh. Εκτός από τους Raskin, Atkinson και Smith, η ομάδα συμπεριελάμβανε τους Chris Espinosa, Joanna Hoffman, George Crow, Jerry Manock, Andy Hertzfeld και Daniel Kottke.

Αυτό το πρωτοποριακό σχέδιο του Macintosh κέντρισε το ενδιαφέρον του Steve Jobs, ο οποίος αντιλαμβανόμενος ότι ο Macintosh θα ήταν πιο εύκολο να κάνει καλές πωλήσεις από ότι ο Apple Lisa άρχισε να εστιάζει σε αυτό το σχέδιο.

Το 1981, ο Jef Raskin εγκατέλειψε το έργο για τον Macintosh έπειτα από προσωπικές διαμάχες με τον Jobs, και ο τελικός σχεδιασμός του Mac λέγεται ότι είναι πιο «κοντά» στις ιδέες του Jobs παρά στου Raskin.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι στη μέσα πλευρά του κουτιού του υπολογιστή υπάρχουν οι υπογραφές όσων ασχολήθηκαν με την δημιουργία του Macintosh.

Τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή: επεξεργαστής Motorola 68000 στα 8MHz, 128 KB μνήμη RAM (εξ’ ου και το όνομα του πρώτου μοντέλου), 64 KB ROM, 3,5′′ floppy drive (400 kb), 7.83′′ ενσωματωμένο μόνιτορ, πληκτρολόγιο και ποντίκι, στο πάνω μέρος του κουτιού διέθετε ένα χερούλι για να είναι πιο εύκολη η μεταφορά του υπολογιστή.

Είχε αρχική τιμή πώλησης 2,495 $.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #apple #Macintosh #mac #SteveJobs

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment