Το Skype αναπτύχθηκε από τους δημιουργούς του γνωστού προγράμματος Kazaa, οπότε κάτι ξέρανε από p2p!
Το Skype σημαίνει «Sky Peer to Peer» και ιδρύθηκε το 2003 από τον Σουηδό Niklas Zennström και τον Δανό Janus Friis. Ο κώδικας του Skype γράφτηκε από τους Εσθονούς Ahti Heinla, Priit Kasesalu, Jaan Tallinn και Toivo Annus.
Για την δημιουργία και την ανάπτυξή του χρησιμοποιήθηκαν/ντε οι γλώσσες: Delphi, Objective-C, C++, Object Pascal και JavaScript.
Η πρώτη beta έκδοση κυκλοφόρησε στις 29 Αυγούστου 2003 και στην πορεία αποτέλεσε μία από τις πρώτες επιτυχίες στη χρήση του πρωτοκόλλου φωνής μέσω διαδικτύου (VoIP).
Η αρχική εφαρμογή Skype επέτρεπε μέσω του διαδικτύου, την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων και τις φωνητικές κλήσεις από υπολογιστή σε υπολογιστή. Το πρώτο λογότυπο του Skype ήταν μοβ.
Το Skype εφαρμόζει επιχειρηματικό το μοντέλο «freemium». Δηλαδή, μεγάλο μέρος της υπηρεσίας είναι δωρεάν (κλήσεις/μηνύματα σε άλλους χρήστες skype), αλλά απαιτείται μια πληρωμή/συνδρομή για να καλέσει κάποιος σε σταθερό ή κινητό τηλέφωνο.
Τον Ιούνιο του 2005, η εταιρεία Skype ήλθε σε συμφωνία με την πολωνική διαδικτυακή πύλη Onet.pl για μια ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών στην πολωνική αγορά.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2005, η εταιρεία διαδικτυακών δημοπρασιών/αγορών eBay Inc. συμφώνησε να αποκτήσει την εταιρεία του Skype για περισσότερα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όμως η εταιρεία eBay, τέσσερα χρόνια αργότερα θέλησε να πουλήσει το Skype με το σκεπτικό οτί δε ταιριάζει με το κύριο αντικείμενό της.
Έτσι το 2009, ο Zennström και ο Friis εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για πάρουν πίσω την εταιρεία τους, όμως η eBay απέρριψε την πρότασή τους διότι ήθελε να πουλήσει την Skype σε όμιλο επενδυτών.
Ο Zennström και ο Friis προκειμένου να μην «μείνουν απ’ έξω» από το Skype, κατέθεσαν μήνυση, δηλώνοντας ότι η τεχνολογία πίσω από το Skype ήταν μισθωμένη στην eBay μέσω μιας δικής τους εταιρείας (Joltid). Επίσης ισχυρίζονταν ότι η eBay είχε παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα της Joltid κάνοντας αλλαγές στον πηγαίο κώδικα του Skype.
Αυτή η απειλή τους, ανάγκασε την eBay να συμβιβαστεί. Η εταιρεία eBay συμφώνησε να πουλήσει το 56% του Skype σε κοινοπραξία επενδυτών και το 14% στους Zennström και Friis. Έτσι οι δύο τους κατέβαλαν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια και επίσης έλαβαν θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Skype.
Μέχρι το 2010, το Skype έχοντας φθάσει στην έκδοση 4.1 η οποία ήταν συμβατή με Windows, Mac και Linux, θέλησε να επεκταθεί και στα λογισμικά των κινητών τηλεφώνων, όπως Android και iOS. Οι πρώτες εκδόσεις επέτρεπαν μόνο φωνητικές κλήσεις. Τον Δεκέμβριο του 2010, οι κλήσεις βίντεο Skype έγιναν διαθέσιμες στους χρήστες iOS και μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και στις συσκευές με Androids.
Στις 10 Μαΐου 2011, η Microsoft εξαγόρασε την εταιρεία Skype Communications με το πόσο να φθάνει τα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία ενσωματώθηκε ως τμήμα της Microsoft. Λίγο μετά την εξαγορά της, η Microsoft άρχισε να ενσωματώνει την υπηρεσία Skype στα δικά της προϊόντα και ο σχεδιασμός ήταν να προσθέσει το Skype στην κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών Xbox , στο Microsoft Outlook και στα smartphone με Windows.
Τον Νοέμβριο του 2012, η Microsoft ανακοίνωσε ότι το Skype θα γίνει η κύρια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων της Microsoft, εξαλείφοντας την υπηρεσία Messenger.
Το Skype βρίσκεται σε χρήση έως σήμερα, είναι διαθέσιμο σε 108 γλώσσες και χρησιμοποιείται σε μηνιαία βάση από 100 εκατομμύρια χρήστες και σε 40 εκατ. κάθε ημέρα (στοιχεία Μάρτιου 2020). Λόγω της πανδημίας η χρήση του έγινε ακόμα πιο συχνή.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #computer #microsoft #skype #p2p #instanmessage #calls