Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κατοχυρώθηκε στον Vladimir Zworykin, μηχανικό και εφευρέτη, η ευρεσιτεχνία για το εικονοσκόπιο

Στις 20.12.1938 και έπειτα από 15 χρόνια προσπαθειών, κατοχυρώθηκε στον Ρωσοαμερικανό μηχανικό και εφευρέτη Vladimir Zworykin η ευρεσιτεχνία για το εικονοσκόπιο, τα βασικά στοιχεία του οποίου διατηρήθηκαν στις τηλεοπτικές κάμερες των επόμενων δεκαετιών.

Ο Vladimir Zworykin είχε την ιδέα να προβάλει μια εικόνα σε μια ειδική πλάκα, η οποία ήταν καλυμμένη με μικροσκοπικές κουκκίδες μιας χημικής ουσίας που ήταν ευαίσθητη στο φως. Κατά μία έννοια, αυτό «χώρισε» την εικόνα σε χιλιάδες εικονοστοιχεία ή «pixel». Στη συνέχεια, σάρωνε μια δέσμη ηλεκτρονίων στην όψη της πλάκας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη «φόρτιση» των pixels. Μετά τη σάρωση κάθε pixel διατηρούσε ένα ηλεκτρικό φορτίο, το οποίο στη συνέχεια τροφοδοτούσε την έξοδο της κάμερας.

Με αυτόν τον τρόπο, μια οπτική εικόνα μετατράπηκε σε ηλεκτρικό σήμα χωρίς την ανάγκη βαριών, περιστρεφόμενων τροχών, όπως για παράδειγμα συνέβαινε στο δίσκο του Paul Nipkow. Υπήρξαν και άλλες προσπάθειες για την παραγωγή ενός εικονοσκόπιου, αλλά το μοντέλο του Zworykin ήταν πιο εύκολο στην κατασκευή και παρήγαγε μια πολύ καθαρή εικόνα.

Αν και υπήρξε διαμάχη μεταξύ του Philo Farnsworth, του Zworykin και της R.C.A. για πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με τις τεχνολογίες για την τηλεόραση, για το εικονοσκόπιο δεν υπήρχε διαφωνία για το ποιος το ανέπτυξε. Ο Zworykin είχε σπουδάσει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Αγίας Πετρούπολης, και είχε καθηγητή τον Boris Rosing τον οποίο και είχε βοηθήσει σε μια πειραματική εργασία σχετικά με το ηλεκτρικό τηλεσκόπιο (μετέπειτα τηλεόραση).

Το 1923, ο Zworykin, ενώ εργαζόταν ως μηχανικός στην εταιρεία Westinghouse είχε παρουσιάσει την ιδέα του στην εταιρεία, αλλά δεν τους ενδιέφερε. Εκείνο το έτος υπέβαλε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του, αλλά επειδή ο σχεδιασμός ήταν ελλιπής, το δίπλωμα δεν εγκρίθηκε. Μέχρι το 1933 είχε κάνει αρκετές τροποποιήσεις και κατέθεσε εκ νέου αίτηση το 1935, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας παραχωρήθηκε τελικά το 1938.  Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, οι δύο κάμερες της Telefunken χρησιμοποιούσαν το εικονοσκόπιο (iconoscope) και η μια κάμερα Fernseh χρησιμοποιούσε το Image Dissector του Farnsworth.

Όταν οι καθημερινές τηλεοπτικές εκπομπές άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940, το εικονοσκόπιο του Zworykin είχε πλέον ξεπεραστεί από νέα βελτιωμένα σχέδια. Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματά του ήταν η ανάγκη για πολύ δυνατά φώτα στο τηλεοπτικό στούντιο, γεγονός που έκανε τα στούντιο πολύ ζεστά μέρη για να δουλέψουν οι ηθοποιοί. Ωστόσο, διατηρήθηκαν πολλές από τις βασικές έννοιες, όπως η χρήση μιας φωτοευαίσθητης πλάκας και η δέσμη ηλεκτρονίων σάρωσης.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #iconscope #television #VladimirZworykin

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment