Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιδρύθηκε η Microsoft

Στην φωτογραφία οι δύο ιδρυτές της εταιρείας, χειρίζονται το τηλέτυπο model 33 το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως τερματικό για τον υπολογιστή DEC PDP-10 που είχαν στο Lakeside School

Στα 17 του o Bill Gates και στα 19 του ο Paul Allen είχαν μόλις ιδρύσει μια μικρή εταιρεία, την Traf-O-Data, πουλώντας στην πόλη του Seattle έναν υπολογιστή που έκανε μετρήσεις για την κίνηση στους δρόμους.

Για αυτό είχαν συνεργαστεί με τον Paul Gilbert, ο οποίος θυμάται σχετικά με αυτή την ιστορία: Έβλεπα τον Gates και τον Allen να περπατούν στο διάδρομο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Κάποια στιγμή με ρώτησαν: «Μπορείτε να μας φτιάξετε έναν μικροϋπολογιστή;» Αφού το σκέφτηκα, συμφώνησα να συμμετάσχω και έγινα συνεργάτης τους στην επιχείρηση.

Οι Paul Allen και Bill Gates πριν ιδρύσουν το 1972 την Traf-O-Data και στη συνέχεια το 1975 την Microsoft, ήταν δύο geeks υπολογιστών σε μια εποχή που η πρόσβαση σε υπολογιστές ήταν δύσκολη. Έτσι οι δυο τους το «έσκαγαν» από τα μαθήματα γυμνασίου Lakeside School στο Seattle των Η.Π.Α. και πήγαιναν στην αίθουσα του σχολείου τους που είχε υπολογιστές. Εκεί πειραματίζονταν με έναν υπολογιστή του σχολείου και μια μέρα «πιάστηκαν» επί το έργον από τους υπεύθυνους, αλλά αντί να αποβληθούν, τους προσφέρθηκε απεριόριστος χρόνος, σε έναν υπολογιστή DEC PDP-10, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα μισθοδοσίας για την Information Sciences Inc. Αυτό συνέβη, έχοντας ενταχθεί στο Lakeside Programmers Group του σχολείου τους.

Το 1973, ο Gates έφυγε από το Seattle για να σπουδάσει νομική στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Ωστόσο, η πρώτη αγάπη του Gates δεν τον άφησε ποτέ καθώς περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο κέντρο υπολογιστών του Πανεπιστημίου, όπου μέρα με την μέρα βελτίωνε τις δεξιότητές του στον προγραμματισμό. Την ίδια περίπου εποχή ο Allen μετακόμισε στη Βοστώνη, εργαζόμενος ως προγραμματιστής στην εταιρεία Honeywell International Inc. Παράλληλα «πίεζε» τον Gates να φύγει από το Harvard, ώστε να μπορέσουν να εργαστούν μαζί στα δικά τους έργα.

Ο Allen διάβασε ένα άρθρο στο περιοδικό Popular Electronics σχετικά με τον μικροϋπολογιστή Altair 8800 και το έδειξε στον Gates. Αυτό το άρθρο αποτέλεσε αφορμή και στις 02.01.1975 έγραψαν ένα γράμμα προς την εταιρεία MITS, η οποία κατασκεύαζε τον υπολογιστή Altair 8800.

Μετά από οκτώ εβδομάδες, ο Allen και ο Gates παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στην εταιρεία MITS, με την οποία συμφώνησαν το λογισμικό να διανέμετε με το όνομα Altair BASIC. Στη συμφωνία παραχώρησης της BASIC γι’ αυτόν τον υπολογιστή ο Gates και ο Allen ανέφεραν για πρώτη φορά ότι εκπροσωπούν την εταιρεία «Micro-Soft». Μάλιστα ο Paul Allen, ήταν ο εμπνευστής της ονομασίας «Micro-Soft», από τις λέξεις microprocessor και software μιας και το πρώτο software το δημιούργησαν για έναν microcomputer, τον Altair 8800.

Η συμφωνία ενέπνευσε τους Gates και Allen να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία λογισμικού. Έτσι, η Microsoft ξεκίνησε στις 4 Απριλίου 1975 στο Albuquerque, Νέο Μεξικό με τον Gates να είναι ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος. Την επωνυμία Microsoft την κατοχύρωσαν στις 26 Νοεμβρίου 1976.

Τον Αύγουστο του 1977, λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της διεθνές γραφείο. Ήταν στην Ιαπωνία και ονομάστηκε ASCII Microsoft. Το 1979, η μητρική εταιρεία μετακόμισε στο Bellevue της Ουάσινγκτον και δύο χρόνια αργότερα έλαβε την επωνυμία Microsoft Inc. Ο Gates ήταν πρόεδρος της εταιρείας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Allen ήταν εκτελεστικός Αντιπρόεδρος.

Το 1980 η Microsoft δημιούργησε το πρώτο λειτουργικό της σύστημα, το όποιο ήταν μια έκδοση του Unix που ονομαζόταν Xenix. Το Xenix δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τον πρώτο επεξεργαστή κειμένου της Microsoft, το Multi-Tool Word, προκάτοχο του Microsoft Word.

Το πρώτο επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, ήταν το MS-DOS (Microsoft Disk Operating System), το οποίο δημιουργήθηκε για την IBM το 1981 και βασίστηκε στο QDOS (Quick and Dirty Operating System, 86-DOS) του προγραμματιστή Tim Paterson. Στη συμφωνία του αιώνα, η Microsoft έδωσε την άδεια της στην IBM να χρησιμοποιεί το MS-DOS, όμως διατήρησε τα δικαιώματά της για το συγκεκριμένο λογισμικό.

Γνωρίζατε ότι το πρώτο hardware προϊόν της Microsoft, ήταν μια κάρτα υπολογιστή για την Apple;;
Στις 02.04.1980 η Microsoft ανακοίνωσε το Z80 SoftCard, το πρώτο hardware προϊόν της Microsoft, μια κάρτα υπολογιστή για την Apple και συγκεκριμένα για τον υπολογιστή Apple II. Επίσης, στις 02.05.1983 η Microsoft κυκλοφόρησε το πρώτο της ποντίκι για υπολογιστή.

Στις 20 Νοεμβρίου 1985, η Microsoft παρουσίασε τα Windows 1.0. Το πρώτο της λειτουργικό σύστημα με γραφικό περιβάλλον. Επίσης, ήταν multi-tasking. Τα Windows 1.0, που χρησιμοποιούσαν ως βάση το λειτουργικό σύστημα MS-DOS, είχαν τότε ως ανταγωνιστές την Apple με τον Lisa II και την IBM με το Top View.

Την 1η Αυγούστου του 1989 ο Bill Gates ανακοίνωσε το Microsoft Office ως ένα πακέτο εφαρμογών για υπολογιστές Macintosh. Περιελάμβανε το Word 4.0, Excel 2.2, PowerPoint 2.01, Mail 1.37. Μάλιστα αυτή η έκδοση κυκλοφόρησε 15 μήνες νωρίτερα από το Microsoft Office 1.0 για τα Windows.

Τον Αύγουστο του 1995, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 95 και τον Internet Explorer 1.0., ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Στις 15.11.2001 κυκλοφόρησε στην Αμερικανική αγορά την πρώτη παιχνιδοκονσόλα της Microsoft, το γνωστό Xbox.

Το 2012, η Microsoft παρουσίασε τη φορητή συσκευή Surface στην οποία έτρεχαν τα Windows RT και τα Windows 8 Pro.

Οι βασικές εκδόσεις των Windows: 1,0 ~ 2,0 ~3.0 ~ 3,1 ~ 3,11 ~ 3,2 ~ ΝΤ ~ 95 ~ 98 ~ 2000 ~ Me ~ XP ~ Vista ~ 7 ~ 8 ~ 10

Η εταιρεία έως και σήμερα αποτελεί έναν από τους κολοσσούς στον χώρο της Πληροφορικής έχοντας γράψει τη δική της ιστορία.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #microsoft #billgates #paulallen #windows #altair

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment