Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιδρύθηκε η εταιρεία Google

👉 Το κουτί του πρώτου server της Google ήταν φτιαγμένο από πολύχρωμα τουβλάκια lego! (κάτω δεξιά)
 
👉 Και όπως συνήθως συμβαίνει, στην Αμερική τουλάχιστον, η εταιρεία ξεκίνησε από ένα γκαράζ το οποίο και βλέπετε επίσης στην εικόνα.
 
👉 Στην αρχή η σελίδα της Google «έτρεχε» κάτω από το domain του πανεπιστημίου τους, με τα ονόματα google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα google.com κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997.
 
👉 Το όνομα της αποτελεί την παράφραση του μαθηματικού όρου «googol», που σημαίνει 10 εις την εκατοστή, δέκα τριακονταδυάκις εκατομμύρια. Επιλέγει διότι οι ιδρυτές της, ήθελαν να τονίσουν την τεράστια ποσότητα πληροφοριών την οποία θα διαχειρίζονταν.
 
Η ιστορία της Google ξεκινά το 1995 στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όταν ο Larry Page σκεφτόταν να σπουδάσει σε αυτό το πανεπιστήμιο και ο Sergey Brin, που ήδη φοιτούσε εκεί, ανέλαβε να του δώσει σχετικές πληροφορίες.
 
Ακολούθησαν αρκετές συναντήσεις τον δύο φοιτητών οι οποίοι διαφωνούσαν σε πολλά θέματα, όμως τελικά οι ιδέες τους συνέκλιναν στη δημιουργία ενός μηχανισμού αναζήτησης στο διαδίκτυο. Την εποχή εκείνη οι ιστοσελίδες δεν ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο.
 
Πριν φθάσουμε στην επίσημη ίδρυση της εταιρείας, οι δύο τους ξεκίνησαν τους πρώτους πειραματισμούς ευρισκόμενοι στη φοιτητική εστία, όπου γνώρισαν τον Scott Hassan, ο οποίος αποτέλεσε τον βασικό προγραμματιστή του κώδικα για την αρχική μηχανή αναζήτησης.
 
Ενώ οι ελάχιστες -τότε- μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στη σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Το παραπάνω σκεπτικό ο Larry Page το «μετέφερε» στον Hassan οποίος άρχισε να γράφει τον κώδικα.
 
Χτίζοντας σιγά-σιγά τον κώδικα κατέληξαν στη δημιουργία μιας νέας τεχνολογίας που ονόμασαν PageRank. Λειτουργούσε ως εξής: η συνάφεια μιας ιστοσελίδας καθοριζόταν από τον αριθμό και τη δημοφιλία των ιστοσελίδων που «οδηγούσαν πίσω» σε αυτήν. Με πιο απλά λόγια, όσο πιο πολλές σελίδες είχαν link προς κάποια άλλη σελίδα, τόσο πιο «ψηλά» έβγαινε στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Έτσι επειδή το σύστημα έλεγχε τα backlinks για να εκτιμήσει τη σημασία ενός ιστότοπου, ονόμασαν την αρχική μηχανή αναζήτησης «Backrub».
 
Στη συνέχεια ο Larry Page και ο Sergey Brin ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησης που δημιούργησαν «Google», παραφράζοντας τον μαθηματικό όρο «googol».
Ένα γκούγκολ (googol) αντιστοιχεί σε μία μονάδα, ακολουθούμενη από 100 μηδενικά. Ο όρος επινοήθηκε από τον εννιάχρονο Μίλτον Σιρόττα, ανιψιό του Αμερικανού μαθηματικού Έντουαρντ Κάσνερ το 1938 και εκφράζει τον αριθμό 10 εις την εκατοστή. 1 googol = 10100= 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000
Οι ιδρυτές της Google υιοθέτησαν την παράφραση του μαθηματικού όρου googol, θέλοντας να τονίσουν την τεράστια ποσότητα πληροφοριών την οποία διαχειρίζεται.
 
Εκτός από τον Hassan στην ανάπτυξη της μηχανής έπαιξε ρόλο, ο μηχανικός υπολογιστών Alan Steremberg και οι καθηγητές του Στάνφορντ Héctor García-Molina (έχει αποβιώσει) και Jeff Ullman, με τους Page και Brin να αναγνωρίζουν τη συνεισφορά των προαναφερθέντων. Ο Hassan αποχώρησε από την ομάδα τους προτού ιδρυθεί η Google και ασχολήθηκε με τη ρομποτική και το 2006 ίδρυσε την εταιρεία Willow Garage.
 
Επίσης, το 1998, οι δύο τους, μαζί με τους Rajeev Motwani και Terry Winograd συνέγραψαν το πρώτο εγχειρίδιο στο όποιο περιέγραφαν το PageRank (το αρχικό πρότυπο της μηχανής αναζήτησης Google). Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι η τεχνολογία του PageRank επηρεάστηκε από έναν παρόμοιο αλγόριθμο κατάταξης βαθμολόγησης ιστοσελίδων που είχε χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα για από την κινεζική εταιρεία RankDex. Δημιουργός εκείνου του αλγορίθμου είναι ο Robin Li, ο οποίος αργότερα δημιούργησε την κινεζική μηχανή αναζήτησης «Baidu». Το 1996 όταν ο Larry Page έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία PageRank, συμπεριέλαβε και μια παραπομπή στο αντίστοιχο δίπλωμα που είχε λάβει ο Li.
 
Τα επόμενα χρόνια, η Google τράβηξε την προσοχή όχι μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και των επενδυτών της Silicon Valley. Έτσι τον Αύγουστο του 1998, ο Andy Bechtolsheim -συνιδρυτής της εταιρείας Sun- έδωσε στους Page και Brin μια επιταγή 100.000 δολαρίων και η Google Inc. γεννήθηκε επίσημα στις 04.09.1998.
 
Με αυτήν την επένδυση, η νεοσύστατη ομάδα έκανε την αναβάθμιση της και έφυγε από το δωμάτιο της φοιτητικής εστίας και πήγε στο πρώτο της γραφείο: ένα γκαράζ στο προάστιο Menlo Park της Καλιφόρνια, ιδιοκτησίας της Susan Wojcicki (η οποία σήμερα είναι διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube και υπάλληλος με τον αριθμό 16 της Google). Κάποιοι «σκόρπιοι» υπολογιστές, ένα τραπέζι πινγκ πονγκ και ένα μπλε χαλί συνέθεταν το σκηνικό του νέου τους τότε γραφείου.
 
Το 1998, στα πρώτα της βήματα Google έλαβε χρήματα και από τρεις άλλους επενδυτές. Τον ιδρυτή του Amazon.com, Jeff Bezos, τον καθηγητή πληροφορικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ David Cheriton και τον επιχειρηματία Ram Shriram. Μεταξύ αυτών των αρχικών επενδυτών, συγγενών και φίλων οι ιδρυτές της Google συγκέντρωσαν περίπου 1.000.000 δολλάρια. Στις 7 Ιουνίου 1999, ανακοίνωσαν ένας νέος κύκλο χρηματοδότησης ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, στον οποίο έλαβαν μέρος μεγάλοι επενδυτές, όπως οι επιχειρήσεις Kleiner Perkins και Sequoia Capital.
 
Τον Ιούνιο του 2000, η Google ότι θα γινόταν η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης για το Yahoo!, έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους εκείνη την εποχή, αντικαθιστώντας την Inktomi.
 
Στα μέσα του 1999 η Google επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκατομμύρια. αναζητήσεις ημερησίως!
 
Το πρώτο «Doodle» της, το οποίο δημιουργήθηκε το 1998 ήταν μια φιγούρα στο λογότυπο της, με το οποίο ενημέρωνε τους επισκέπτες της σελίδας ότι όλο το προσωπικό βρισκόταν στο φεστιβάλ Burning Man.
 
Το «Μην είσαι κακός» (don’t be evil) αποτέλεσε το σύνθημα της Google.
 
Η Google «ξεπέρασε» το γκαράζ και τελικά μετακόμισε στην τρέχουσα έδρα της (γνωστή και ως «The Googleplex») στο Mountain View, Καλιφόρνια.
 
Το 2000, η Google παρουσίασε το AdWords, ένα πρόγραμμα αυτοεξυπηρέτησης για τη δημιουργία διαδικτυακών διαφημιστικών καμπανιών.
 
Το 2004 και συγκεκριμένα την πρωταπριλιά, η Google ξεκίνησε το Gmail. Η συγκεκριμένη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείο, διέθετε χαρακτηριστικά όπως γρήγορη αναζήτηση και ο μεγάλος – για την εποχή- προσφερόμενος αποθηκευτικός χώρος.
 
Επίσης, το 2004, η Google απέκτησε την εταιρεία ψηφιακής χαρτογράφησης Keyhole, επιτρέποντας της να αναπτύξει περαιτέρω το Google Earth και το 2005 να δημιουργήσει το Google Maps
 
Το 2006, η Google απέκτησε τον διαδικτυακό ιστότοπο για βίντεο, το γνωστό YouTube.
 
Το 2007 και εν μέσω φημών για ένα τη δημιουργία του «Gphone», η Google το λειτουργικό σύστημα Android – μια ανοιχτή πλατφόρμα για κινητές συσκευές.
Επίσης, το 2007 απέκτησε την εταιρεία Open Handset Alliance.
 
Τον Ιούνιο του 2011, η Google παρουσίασε το Google+ σε μια προσπάθεια της να δημιουργήσει ένα δικό της κοινωνικό δίκτυο. Οι χρήστες δεν έδειξαν ποτέ ενδιαφέρον για αυτό και έτσι το 2019 η Google αποφάσισε να διακόψει πλήρως τη λειτουργία του.
 
Σήμερα, η Google παράγει εκατοντάδες προϊόντα που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, από το YouTube και το Android έως το Gmail και, φυσικά, την αναζήτηση Google.
 
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #google #searchengine #LarryPage #SergeyBrin

 

Εδώ μπορείτε να κάνετε βόλτα στο γκαράζ της Google

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #google #searchengine #LarryPage #SergeyBrin

 

Πηγή κειμένου

Post a comment