Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιδρύθηκε η εταιρεία Wang Laboratories

Ο ιδρυτής της, είχε πει: «Ίδρυσα την Wang, για να δείξω ότι οι Κινέζοι θα μπορούσαν να υπερέχουν σε πράγματα εκτός από τη λειτουργία πλυντηρίων και εστιατορίων».

Η WANG ήθελε να γίνει IBM και το έδειχνε με κάθε ευκαιρία και σε κάθε διαφημιστικό σποτ της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Wang -ένας εκ των ιδρυτών της- πούλησε στην IBM την πατέντα για μια πρώιμη μορφή μνήμης RAM και με το πόσο των 500.000 $ που έλαβε απέκτησε ένα αρχικό κεφάλαιο με σκοπό του να ανταγωνιστεί την IBM.

Και η αλήθεια είναι ότι το «πάλεψε» και η Wang έγινε μια από τις εταιρείες που ανταγωνίστηκε ευθέως την IBM και ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες ηλεκτρονικών υπολογιστών που διαφημίζονταν στην τηλεόραση!

Η Wang Laboratories ιδρύθηκε το Ιούνιο του 1951 από τον Dr. An Wang και τον Dr. G. Y. Chu στο Cambridge της Μασαχουσέτης στις Η.Π.Α.

Κατά βάση η Wang ήταν μια προσωπική εταιρεία του An Wang και παρέμεινε ως τέτοια μέχρι το θάνατό του, το 1990. Ο Αν Γουανγκ, ένας Κινεζοαμερικάνος μηχανικός υπολογιστών απόφοιτος του Harvard, υπήρξε ο άνθρωπος που συνετέλεσε αποφασιστικά στο σχεδιασμό της μνήμης μαγνητικού πυρήνα (magnetic core memory) στη δεκαετία του ’50.

Ο Wang γεννήθηκε στη Σαγκάη το 1920 και κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου «εκμεταλλεύτηκε» ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έστελνε φοιτητές στις Η.ΠΑ.
Έτσι, βρέθηκε στο Harvard ως μεταπτυχιακός φοιτητής, όπου όντας ακόμα φοιτητής υπέβαλε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μνήμη μαγνητικού πυρήνα, μια πρώιμη μορφή μνήμης RAM, η οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε ένα θεμελιώδες δομικό στοιχείο για τη βιομηχανία υπολογιστών.
Αργότερα πούλησε αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην IBM για περίπου 500.000$ – ποσό που του επέτρεψε να δημιουργήσει μια εταιρεία που θα ανταγωνιζόταν αργότερα την IBM.

Το 1965, η Wang παρουσιάζει μία από τις πρώτες ηλεκτρονικές αριθμομηχανές της ιστορίας, που στην εποχή της συγκαταλεγόταν στους προσωπικούς υπολογιστές. Σε μία περίοδο όπου δεν υπήρχαν ακόμη ολοκληρωμένα κυκλώματα στη μαζική παραγωγή, το LOCI-2 ήταν η πρώτη ηλεκτρονική συσκευή γραφείου που με 1.275 ξεχωριστά τρανζίστορ σε πλακέτες μπορούσε να κάνει υπολογισμούς αλγορίθμων.

To Wang 2200, αν και τυπικά ήταν τερματικό, στην πραγματικότητα υπήρξε ένας από τους πρώτους desktop (all-in-one) υπολογιστές της ιστορίας!

Το 1972 παρουσιάζει τον Wang 1200, έναν πρωτοποριακό υπολογιστή αποκλειστικά για επεξεργασία κειμένου που προήλθε από την μετασκευή παλαιότερου μοντέλου ηλεκτρονικής αριθμομηχανής της Wang σε συνδυασμό με το αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο της ΙΒΜ.
Το 1973 παρουσιάζει τον Wang 2200.
Το 1976 προχωρά στη δημιουργία του OIS (Office Information System). Με αυτό το σύστημα, η εταιρεία καθιερώνεται στην μεγάλη αγορά του word processing (επεξεργασία κειμένου) το οποίο συνέχισε να αναπτύσσει τα επόμενα χρόνια και έως την έλευση των ΙΒΜ-PC.
Το 1977 κατασκευάζει τον Wang VS, ένα minicomputer πολλαπλών χρηστών, είχε κοινό σετ εντολών (αλλά δεν ήταν συμβατό) με τα διαδεδομένα συστήματα ΙΒΜ System 360 και επικεντρωνόταν στη διαχείριση δεδομένων (data processing). Η επιτυχία της σειράς VS ήταν τέτοια, ώστε να συνεχίσει να εξελίσσεται έως και τις αρχές του 21ου αιώνα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, η Wang Laboratories είχε ετήσια έσοδα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απασχολούσε πάνω από 33.000 άτομα.

Το 1981, με την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού υπολογιστή της ΙΒΜ, ο ιδιοκτήτης της Wang αδυνατεί να αντιληφθεί το μέλλον του εγχειρήματος της ΙΒΜ και επιχειρεί -χωρίς επιτυχία- να επιβάλει το δικό του παραπλήσιο πρότυπο με το όνομα Wang PC, το 1983.
Στις 18 Αυγούστου 1992, η Wang υπέβαλε αίτηση πτώχευσης. Αργότερα επανήλθε με νέα επωνυμία ως Wang Global, ασχολούμενη με υπηρεσίες δικτύων.
Τελικά το 1999 εξαγοράστηκε από την ολλανδική Getronics. Το μόνο που έμεινε «ζωντανό» από την παλαιά Wang είναι τα συστήματα VS («New VS») καθώς υποστηρίζονται ακόμη από τις εταιρείες που εξαγόρασαν την Wang.
Έως το 2006 περίπου πάνω από 1.000 συστήματα παρέμεναν σε λειτουργία παγκοσμίως. Το 2014, η εταιρεία CompuCom ανακοίνωσε ότι όλη η υποστήριξη για παλαιότερα συστήματα VS θα σταματούσε στο τέλος του 2014, ενώ η υποστήριξη για νέα συστήματα VS θα συνεχιζόταν μέσω της εταιρείας TransVirtual Systems.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #retro #computers #retrocomputing #wang

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment