Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιδρύθηκε η εταιρεία Intel

Αρχικά ονομαζόταν «NM Electronics», από το πρώτο γράμμα των επιθέτων των ιδρυτών της, Noyce και Moore.

Λίγο αργότερα η εταιρεία αγόρασε τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος «Intel», συντομογραφία του INTegrated ELectronics, από μια εταιρεία που ονομαζόταν Intelco.

Στις 18.07.1968, ιδρύθηκε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών στον κόσμο, η Intel. Οι Noyce και Moore, μόλις είχαν εγκαταλείψει την εταιρεία Fairchild Semiconductor.

Το αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο της Intel συντάχθηκε από τον Moore και αποτελούνταν από τρεις πολύ αόριστες παραγράφους. Αν και λακωνικό το επιχ. σχέδιο, ο επενδυτής Arthur Rock, συνέβαλε με το ποσό των 10.000$ και έτσι η Intel κατάφερε να ξεκινήσει έχουντας ένα κεφάλαιο της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων δολλαρίιων. Ο Rock έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Intel.

Ο Andy Grove, ένα ζωτικό μέλος της ομάδας της νέας εταιρείας, εντάχθηκε στην Intel ως η πρώτη πρόσληψή της αμέσως μετά την ίδρυση. Με την πολύτιμη συνειδοφρά του Grove , η Intel κυκλοφόρησε το πρώτο της προϊόν το 1969, τη διπολική μνήμη 3101 64-bit Schottky (3101 64-bit Schottky bipolar RAM) και στη συνέχεια κυκλοφόρησε MOS SRAM & DRAM.

Στη φωτογραφία το πρώτο λογότυπο (1968-2006) καθώς επίσης οι ιδρυτές της, οι πρωτοπόροι στην κατασκευή ημιαγωγών Robert Noyce (στο κέντρο της φωτ.) και Gordon Moore (από αυτόν προέρχεται ο «Νόμος του Μουρ»), μαζί με τον επίσης ειδικό στους ημιαγωγούς Andrew Grove (αριστερά στη φωτ.), ο οποίος έγινε και CEO της εταιρείας, το 1987.

Το 1991 η Intel ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία με το σύνθημα. «Intel Inside», η οποία περιελάμβανε διαφημίσεις καθώς και ένα λογότυπο που «έλεγε» στους καταναλωτές ποιοι υπολογιστές διαθέτουν επεξεργαστές Intel. Μάλιστα αποτέλεσε ένα από τα δημοφιλέστερα αυτοκόλλητα που μπορεί να «συναντήσει» κάποιος στο κουτί του σταθερού ή φορητού υπολογιστή.

Το 1993, η Intel κυκλοφόρησε τον πρώτο επεξεργαστή Intel Pentium, ο οποίος για αρκετά χρόνια αποτέλεσε το βασικό προιον της εταιρείας σημειόωντας πολύ καλές πωλήσεις.

Το 2005, η Apple μετεβεί στην αρχιτεκτονική Intel x86, διαθέτοντας επεξεργαστές της Intel σε υπολογιστές Mac αν και η Στο WWDC 2020 η Apple ανακοίνωσε ότι θα επιλέξει επεξεργαστές με βάση την τεχνολογία Arm.

Το 2019, η Intel είχε 110.000 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα σχεδόν 72 δισεκατομμυρίων δολλαρίιων.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #intel #cpu #silicon #semiconductor #chip

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment