Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιδρύθηκε η εταιρεία Cromemco, μεταξύ άλλων κυκλοφόρησε την πρώτη έγχρωμη κάρτα γραφικών

Με σύνθημα για πολλά χρόνια: «Το αύριο των υπολογιστών, είναι σήμερα» στις 31 Δεκεμβρίου 1976, δύο διδακτορικοί φοιτητές του Stanford, οι Harry Garland και Roger Melen, ιδρύσαν επίσημα την εταιρεία Cromemco η οποία κατασκεύαζε υπολογιστές με μικροεπεξεργαστές.

Το CROMEMCO ήταν ένα ακρωνύμιο για την πανεπιστημιακή κατοικία τους: CROthers MEmorial Hall + CO (εταιρεία).

Ένα χρόνο νωρίτερα είχαν παρουσιάσει την πρώτη all digital κάμερα, με το όνομα Cromemco Cyclops.

Επίσης το 1976, η εταιρεία «έβγαλε» την πρώτη έγχρωμη κάρτα γραφικών για μικροϋπολογιστές, την Cromemco Dazzler.

Επισκεπτόμενοι το Μουσείο μας έχετε τη δυνατότητα να δείτε δύο από τους υπολογιστές της Cromemco, τον System Two και τον System Three.

Αναλυτικά για την εταιρεία Cromemco:

Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά όταν ο Harry Garland και ο Roger Melen ξεκίνησαν να συγγράφουν άρθρα σχετικά με τις κατασκευές ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (σε μορφή κιτ συναρμολόγησης). Το 1974 ο Roger Melen επισκέπτεται τα γραφεία του περιοδικού Popular Electronics στα οποία είδε τον μικροϋπολογιστή MITS Altair, εντυπωσιάστηκε τόσο που άλλαξε το ταξίδι του και κατευθύνθηκε στα γραφεία της εταιρείας MITS όπου και συμφώνησαν για την ανάπτυξη προϊόντων για τον υπολογιστή Altair. Το 1975 όταν ο Melen επέστρεψε πίσω στην Καλιφόρνια ξεκίνησε η λειτουργία της εταιρείας Cromemco με σκοπό την παραγωγή του προϊόντος Cyclops camera καθώς και άλλων προϊόντων για μικροϋπολογιστές.

Έτσι το 1975 η εταιρεία παρουσίασε την Cyclops camera, την πρώτη κάμερα τεχνολογίας ψηφιακού αισθητήρα MOS η οποία ήταν και η πρώτη που μπορούσε να συνδεθεί με τους μικροϋπολογιστές της εποχής! Η ανάλυση της ήταν 32 × 32 pixels (.001 megapixels). Αρχικά δεν υπήρχε τρόπος να προβληθούν οι εικόνες που αποθηκεύονταν από την κάμερα Cyclops στον υπολογιστή Altair. Έτσι εργάστηκαν για την παραγωγή μιας κάρτας γραφικών η οποία θα μπορούσε να συνδέσει τον υπολογιστή Altair με μια έγχρωμη τηλεόραση.

Η κάρτα ονομαζόταν Cromemco  Dazzler  (ή TV DAZZLER) και ήταν πρώτη έγχρωμη κάρτα γραφικών που βγήκε στην παραγωγή για τους μικροϋπολογιστές.

Μια από τις δυνατότητες του υπολογιστή Altair που διέθετε την κάρτα Dazzler ήταν να μπορεί να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Το 1976 η Cromemco παρήγαγε την προγραμματιζόμενη κάρτα Bytesaver: μια κάρτα για τον υπολογιστή Altair.

H Cromemco αυτοαποκαλούνταν «Ειδικοί στα περιφερειακά υπολογιστών» και είχε αποκτήσει μια φήμη για τα καινοτόμα σχέδια και την ποιότητα κατασκευής των προϊόντων της.

Από τις πλακέτες στους υπολογιστές:
Τον Αύγουστο του 1976, παρουσιάζει τον πρώτο της υπολογιστή τον Z-1 με 8KB στατική μνήμη RAM. Επόμενο μοντέλο της εταιρείας ήταν ο Z-2 με 64KB μνήμη RAM ο οποίος μπορούσε να τρέξει το λειτουργικό σύστημα Cromemco DOS.

Η Cromemco επανασχέδιασε τους υπολογιστές της και τους παρουσίασε στην αγορά με τα ονόματα System One, System Two.

Το 1978, η εταιρεία παρουσίασε τον υπολογιστή System Three ο οποίος είχε την δυνατότητα να «τρέχει» τις γλώσσες προγραμματισμού Fortran IV και Z80 Basic.

Το 1979, η εταιρεία παρουσίασε τον υπολογιστή CROMIX, στον οποίο «έτρεχε» το πρώτο Unix-like λειτουργικό σύστημα για μικροϋπολογιστές.  Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία παρουσίασε αρκετά ακόμη μοντέλα υπολογιστικών συστημάτων.

Στο απόγειό της το 1983, η Cromemco απασχολούσε πάνω από 500 άτομα και είχε ετήσια έσοδα της τάξεως των 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία ανήκε εξ ολοκλήρου στους Harry Garland και Roger Melen μέχρι το 1987 όπου και πωλήθηκε στην εταιρεία Dynatech.

Το ευρωπαϊκό τμήμα της Cromemco αναδιοργανώθηκε ως Cromemco AG και είναι ακόμα σε λειτουργία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στην Ελλάδα.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #cromemco #microcomputers #microcomputer

Πηγή κειμένου

Post a comment