Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιδρύθηκε η εταιρεία Creative Technology

Μπορεί με το που ακούμε Creative να σκεφτόμαστε κάρτες ήχου, όμως στην αρχή της είχε κυκλοφορήσει τον υπολογιστή* που βλέπετε, ο οποίος «μιλούσε» Αγγλικά και Κινέζικα!

Η Creative Technology ξεκίνησε σε ένα μικρό κατάστημα σε ένα εμπορικό κέντρο στη Σιγκαπούρη, αρχικά πουλώντας υπολογιστές και παρέχοντας υπηρεσίες εκπαίδευσης υπολογιστών, ειδικά για τον υπολογιστή Apple II.

Η εταιρεία ιδρύθηκε την 01.07.1981 από δύο παιδικούς φίλους τον Sim Wong Hoo και τον Ng Kai Wa κάνοντας μια αρχική επένδυση 6.000 δολαρίων.

Η σχέση τους με τον ήχο; Τόσο ο Sim όσο και ο Ng, που είχαν σχηματίσει στο κολέγιο μια ορχήστρα 30 ατόμων φυσαρμόνικας, όμως και οι δύο τους είχαν υπόβαθρο στη μηχανική.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Sim μεταξύ άλλων δουλειών, «βρέθηκε» να εργάζεται σε μια υπεράκτια πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και εκεί έμαθε να προγραμματίζει υπολογιστές*. Μια από τις πρώτες κατασκευές του Sim ήταν η προσάρτηση ηχείων σε έναν μικροϋπολογιστή και στο αντίστοιχο λογισμικό γραφής που επέτρεψε στον υπολογιστή να παράγει ήχο.

*Η Creative άρχισε να δημιουργεί τον δικό της υπολογιστή με βάση το σχεδιασμό του Apple II. Το 1984, η Creative Technology κυκλοφόρησε τον πρώτο της υπολογιστή, τον Cubic 99, ο οποίος, ήταν βασισμένος σε ένα σύστημα διπλού επεξεργαστή, ήταν συμβατός με τα λειτουργικά συστήματα της Apple και το λ/σ CP/M. Ο υπολογιστής Cubic 99 είχε επίσης ένα φωνητικό συνθεσάιζερ που επέτρεψε στον χρήστη να ηχογραφήσει και να αναπαράγει λέξεις στην αγγλική ή κινεζική γλώσσα. Αρκετές εντολές της γλώσσας BASIC επέτρεψαν επίσης στον υπολογιστή να πει προτάσεις που έχουν εισαχθεί.

Το 1989 η Creative κυκλοφόρησε την πρώτης της κάρτας ήχου, την Sound Blaster 1.0 και «έκανε» το μπαμ ή αλλιώς έφερε την επανάσταση στον ήχο των υπολογιστών.

Το 1992 η εταιρεία κυκλοφόρησε την Sound Blaster 16 και «έφερε» την ποιότητα CD στα videogames.

Το 1998 με την κάρτα Sound Blaster Live 1998, ο πολυκάναλος ήχος έγινε πραγματικότητα.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #creativelabs #soundblaster

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment