Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιδρύθηκε η Control Data Corporation (CDC). Ήταν μια από τις πρώτες εταιρίες που ανέπτυξε τους supercomputers

Στο Μουσείο μας μπορείτε να δείτε αρκετά εξαρτήματα της CDC, όπως μνήμες φερριτικού πυρήνα, σκληροί δίσκοι, εκτυπωτές.

Στην τρίτη φωτογραφία, βλέπετε συστοιχίες από σκληρούς δίσκους, των οποίων το κομμάτι με τα platters, είναι αποσπώμενο. Στο Μουσείο, μας έχουν δωριθεί τέτοια κομμάτια τα οποία είναι 300 MB και χρονολογούνται από το 1974.

Και κάτι ακόμη, η χωρητικότητα όλων των δίσκων της φωτογραφίας είναι μικρότερη από αυτή ενός σύγχρονου έξυπνου τηλεφώνου.

Στις 08.07.1957 ιδρύθηκε η Control Data Corporation (CDC). Ήταν μια από τις πρώτες εταιρίες που ανέπτυξε τους supercomputers αλλά και μια από τις σημαντικότερες στην κατασκευή υπολογιστών. Αξίζει να αναφερθεί, ότι τη δεκαετία του 60 είχε λάβει μέρος στην ομάδα της CDC, ο Seymour Cray.

Η CDC παρήγαγε υπολογιστές –κάποιοι μάλιστα μεταξύ των ταχύτερων υπολογιστών της τότε εποχής. Ανάμεσα σε αυτούς ο CDC 6600, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο πρώτος υπερυπολογιστής. Ήταν ένας από τους υπολογιστές που σχεδιάστηκε από τον Seymour Cray.

Επικεφαλής της εταιρείας ήταν ο William C. Norris, ο οποίος είχε εργαστεί με επιτυχία στην εταιρεία Engineering Research Associates, Inc., μιας εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών, η οποία ήταν υπεύθυνη για την παραγωγή του πρώτου ψηφιακού υπολογιστή της στην πολιτεία της Μινεσότα.

Η εταιρεία έγινε γνωστή για την επιθετική απόκτηση άλλων εταιρειών, με αποκορύφωμα την αγορά της Commercial Credit Corporation το 1967. Η εταιρεία συνέχισε την ανάπτυξή της μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν και η εταιρεία άρχισε να χάνει τη υψηλή θέση που κατείχε στον κλάδο της.

Το 1986, ο William Norris παραιτήθηκε από Διευθύνων Σύμβουλος. Μέχρι το 1992 η εταιρεία είχε χωριστεί σε δύο εταιρείες: την Ceridian Corporation και την Control Data Systems, Inc.

Επίσης, η CDC είναι στην λίστα με τους εννιά πιο σημαντικούς κατασκευαστές στις ΗΠΑ μεταξύ άλλων ΙΒΜ, Burroughs, DEC, NCR, General Electric, Honeywell, RCA, και UNIVAC.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #supercomputers #CDC #pioneer

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment