Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Xerox κυκλοφόρησε το Xerox 914, ήταν το πρώτο αυτόματο φωτοτυπικό μηχάνημα γραφείου στον κόσμο

Το Xerox 914 ήταν το πρώτο αυτόματο φωτοτυπικό μηχάνημα γραφείου στον κόσμο.

Το προηγούμενο μοντέλο, Xerox A, δεν ήταν αυτόματο και για να βγει ένα φωτοαντίγραφο ο χειριστής του μηχανήματος, έπρεπε να εκτελέσει 39 κινήσεις!

Σε ένα λεπτό «έβγαζε» επτά αντίγραφα και ονομάστηκε «914», διότι μπορούσε να αντιγράψει πρωτότυπα έγγραφα/βιβλία διαστάσεων έως 9 ίντσες επί 14 ίντσες (22,9 εκ.  × 35,6 εκ).

Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε τη δυνατότητα παραγωγής έως 100.000 αντίτυπα το μήνα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ζύγιζε 294 κιλά και χρειαζόταν 20A ρεύματος!

Το Xerox 914 είχε ένα σοβαρό μειονέκτημα: Έτεινε να ανεβάζει θερμοκρασία σε βαθμό που συχνά μπορούσε να «πάρει» φωτιά!! Για αυτό η εταιρεία παρείχε έναν μικρό πυροσβεστήρα με κάθε αγορά του φωτοαντιγραφικού μηχανήματος.

Το εικονιζόμενο μοντέλο κυκλοφόρησε στις 16.09.1959 από την εταιρεία Haloid Xerox (μετέπειτα Xerox). Το 914 ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα της εταιρείας.

Για την ιστορία να αναφέρουμε τα εξής:
Το 1938 ο Chester Carlson, φυσικός στο επάγγελμα, εφηύρε μια διαδικασία εκτύπωσης εικόνων χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρικά φορτισμένη μεταλλική πλάκα, έναν φωτοαγωγό και μια ξηρή σκόνη.
Αυτή η διαδικασία οδήγησε στο πρώτο φωτοαντίγραφο στον κόσμο, το οποίο δημιουργήθηκε στις 22.10.1938 στην Αστόρια της Νέας Υόρκης από τον Chester Carlson, συνιδρυτής της Xerox.

Ο Joseph Wilson, συνιδρυτής της Xerox, ανέλαβε την Haloid Photographic Company από τον πατέρα του. Ο Wilson «είδε» ως εμπορικά εκμεταλλεύσιμη την εφεύρεση του Carlson και το 1946 υπέγραψαν μια σχετική συμφωνία. Η εταιρεία του αναζητώντας έναν όρο για να διαφοροποιήσει το νέο σύστημα εκτύπωσης, δημιούργησε τον όρο xerography από δύο ελληνικές ρίζες που σημαίνει «ξηρό γράψιμο».

Το 1948 μία μικρή εταιρεία παραγωγής φωτογραφικού χαρτιού, η Haloid Photographic Company ανέλαβε να κατασκευάσει το πρώτο ξηρογραφικό μηχάνημα. Το 1949 παρουσιάστηκε το Model A Copier, το πρώτο φωτοαντιγραφικό μηχάνημα στον κόσμο!

Η Haloid άλλαξε το όνομά της σε Haloid Xerox στις 16.04.1958 και στη συνέχεια σε Xerox Corporation το 1961.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #xeror #haloid #ChesterCarlson #JosephWilson #innovation #xerography

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment