Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Sony κυκλοφόρησε το πρώτο walkman στον κόσμο

Το 1979 δεν παρουσιάστηκε απλά το πρώτο Walkman στον κόσμο, αλλά «γεννήθηκε» η συνήθεια να ακούς μουσική όπου και όποτε θέλεις!

Στη φωτογραφία το πρώτο!

Μέχρι τότε για να μπορεί κάποιος να ακούσει μουσική από κασέτα στο δρόμο και γενικά εν κινήσει, θα έπρεπε να κουβαλά μαζί του σχετικά μεγάλα αλλά και τεραστία κασετόφωνα, γνωστά και ως boom-box.

Την 1η Ιουλίου 1979, η Sony Corp. παρουσίασε το Sony Walkman TPS-L2, ένα φορητό κασετόφωνο περίπου 400 γραμμαρίων, με ακουστικά και μια δερμάτινη θήκη. Αξιοσημείωτο ότι διέθετε και μια δεύτερη υποδοχή ακουστικών, ώστε να μπορούν δύο άτομα να ακούν μουσική ταυτόχρονα! Η αρχική του τιμή ήταν 150 δολάρια, σε σημερινές τιμές θα κόστιζε 603 δολάρια!

Για τη δημιουργία αυτής της συσκευής, όλα ξεκίνησαν λίγο καιρό νωρίτερα, όταν ο συνιδρυτής της Sony, Masaru Ibuka, ζήτησε να βρεθεί ένας τρόπος για να ακούει όπερα σε μια φορητή συσκευή ακόμα πιο μικρή από τα -τότε- υπάρχοντα κασετόφωνα TC-D5 της Sony.

Το έργο ανέλαβε ο σχεδιαστής της Sony, Norio Ohga, ο οποίος βασιζόμενος σε μια φορητή συσκευή εγγραφής φωνής (Sony TCM-100, γνωστό και ως Pressman) κατασκεύασε σχετικά γρήγορα την συσκευή που ζήτησε ο Ibuka. Ο συνιδρυτής της Sony, την πήρε μαζί του στο επόμενο αεροπορικό του ταξίδι απολαμβάνοντας την αγαπημένη του μουσική!

Ο Ibuka έμεινε ευχαριστημένος και το μόνο που χρειαζόταν τώρα η νέα αυτή συσκευή, ήταν ένα όνομα. Αρχικά το Walkman εισήχθη στις ΗΠΑ ως «Sound-About» και στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «Stowaway».

Όμως η κατοχύρωση διαφορετικών ονομασιών σε κάθε χώρα για την αποφυγή εμπλοκής όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, ήταν και είναι μια πολύ δαπανηρή διαδικασία, την οποία όπως κάθε εταιρεία έτσι και η Sony, ήθελε να αποφύγει.

Για αυτό το λόγο η Sony αποφάσισε τελικά να ονομάσει τη συσκευή «Walkman», ως μια παιχνιδιάρικη παραλλαγή της συσκευής Sony Pressman, στην οποία, όπως προαναφέρθηκε, βασίστηκε το πρωτότυπο Walkman.

Το Sony Walkman κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία και είχε τεράστια επιτυχία στις πωλήσεις. Ενώ η Sony είχε εκτιμήσει ότι θα πουλούσε περίπου 5.000 μονάδες το μήνα, το Walkman πούλησε πάνω από 50.000 μονάδες τους πρώτους δύο μήνες! Η Sony δεν ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε φορητό ήχο: το πρώτο φορητό ραδιόφωνο με τρανζίστορ, ήταν το Regency TR-1 της εταιρείας Texas Instruments, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 1954!

Πάνω από 400 εκατομμύρια φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής Walkman έχουν πουληθεί, 200 εκατομμύρια εκ των οποίων ήταν με κασέτα. Η Sony απέσυρε την κλασική γραμμή Walkman με κασέτα το 2010 και αναγκάστηκε να πληρώσει έναν τεράστιο πόσο διακανονισμού στον αρχικό εφευρέτη του φορητού κασετόφωνου, τον Andreas Pavel.

Πέντε χρόνια μετά, το 1984, η Sony κυκλοφόρησε το μοντέλο Discman το οποίο διέθετε cd!

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #sony #walkman #cassete #music

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment