Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Sinclair παρουσίασε το μικροϋπολογιστή ZX80

Πριν ~40 χρόνια 1KB μνήμης RAM, ίσως ήταν αρκετά…!!

Στις 29.01.1980, η Sinclair παρουσίασε το μικροϋπολογιστή ZX80. Διέθετε 1KB μνήμης RAM. Κόστιζε £99,95 (λίρες Αγγλίας) και ήταν ο πρώτος υπολογιστής στο Ηνωμένο Βασίλειο που πουλήθηκε κάτω από 100 £. Εάν το συναρμολογούσατε μόνοι σας, η τιμή «κατέβαινε» στις £79,95.

Τον Μάιο του 1979, ο Jim Westwood, ο επικεφαλής μηχανικός της εταιρείας Science of Cambridge Ltd (μια βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, που ιδρύθηκε το 1973 από τον Sir Clive Sinclair), ξεκίνησε ένα έργο για το σχεδιασμό ενός νέου μικροϋπολογιστή προς αντικατάσταση του MK-14, του πρώτου κιτ μικροϋπολογιστών της εταιρείας το οποίο στην ουσία ήταν μια πλακέτα χωρίς περίβλημα και χωρίς πλήρες πληκτρολόγιο.

Ο Westwood χρειάστηκε μόνο εννέα μήνες για να αναπτύξει μια αξιοπρόσεκτη συσκευή – το Sinclair ZX80, πήρε το όνομά του από τον επεξεργαστή Z80 που διέθετε και το «X» προστέθηκε για να υποδηλώσει ένα «μυστικό συστατικό» (the mystery ingredient) που έκρυβε στο εσωτερικό του, πιθανότατα αναφερόμενο στον επεξεργαστή.

Η μνήμη ROM περιελάμβανε τη γλώσσα προγραμματισμού Sinclair BASIC.

Επίσης, κυκλοφόρησαν αρκετοί κλώνοι του.

Το 1981 παρουσιάστηκε ο διάδοχός του, το Sinclair ZX81.

Επισκεπτόμενοι το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τον ZX80.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #SinclairZX80 #Westwood #ram #SirCliveSinclair

 

Πηγή κειμένου

Post a comment