Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Silicon Graphics εξαγόρασε την εταιρεία υπερυπολογιστών Cray Research Inc

«Ο προσωπικός υπολογιστής του σήμερα είναι ο υπερ-υπολογιστής του χθες», είχε δηλώσει ο μηχανικός υπολογιστών Jim Gray -το 1996- σχολιάζοντας το κλίμα που δημιουργήθηκε όταν η εταιρεία υπερυπολογιστών, η Cray Research Inc., εξαγοράστηκε από την εταιρεία Silicon Graphics Inc.

Το κόστος άγγιξε τα 752 εκατομμύρια δολάρια και πραγματοποιήθηκε στις 26.02.1996. Η Silicon Graphics με αυτή την κίνησή της αναρριχήθηκε στην κορυφή των προμηθευτών υπερυπολογιστών στις Η.Π.Α. την εποχή εκείνη, όμως τελικά το 2009 έκλεισε.

Το 2000 η εταιρεία Tera Computer Company αγόρασε την Cray Research Inc. από την Silicon Graphics και κράτησε στη νέα εταιρεία το ιστορικό όνομα Cray.
To 2019, η Cray Inc εξαγοράστηκε από την Hewlett Packard Enterprise έναντι 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην εξαγορά του 1996.

«Αν μπορώ να επισημάνω ένα λάθος που έκανε ο Seymour Cray ήταν ότι δεν ανέπτυξε μικρότερα και λιγότερο ακριβά μηχανήματα», δήλωσε ο Gary Smaby, πρόεδρος του ομίλου Smaby που ασχολούνταν με την έρευνα στην αγορά.

Υπήρξαν πολλοί λόγοι για την πτώση και σε πολλές περιπτώσεις την αναγκαστική πώληση εταιρειών κατασκευής υπερυπολογιστών. Για παράδειγμα και σύμφωνα με τις τότε πηγές: Οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές της εταιρείας Cray εξαφανίστηκαν/έκλεισαν εντελώς όταν σταμάτησε η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. και αυτό συνέβη καθώς τα κρατικά χρήματα που βοηθούσαν στην κάλυψη του κόστους σχεδιασμού και κατασκευής των υπερυπολογιστών, «εξατμίστηκαν» μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Επίσης, οι μεγάλοι πελάτες υπερυπολογιστών όπως, τα Πανεπιστήμια, οι Κυβερνητικοί Οργανισμοί και τα Εθνικά Ερευνητικά Εργαστήρια ήρθαν σε δύσκολη θέση και δεν μπορούσαν να αγοράσουν υπερυπολογιστές με τιμές 5 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω, όταν διαπίστωσαν ότι είχε μειωθεί δραματικά η ροή των χρημάτων της κυβέρνησης προς αυτά.

Έχουμε κάνει ξεχωριστή ανάρτηση για το Seymour Cray, ιδρυτή της Cray και συνιδρυτή της Control Data. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι απεβίωσε τον Οκτώβριο του 1996, μερικούς μήνες μετά την πώληση της εταιρείας του.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Cray #supercomputers #SeymourCray #SiliconGraphics #HewlettPackardEnterprise

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment