Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Polaroid κυκλοφόρησε την Land model 95, την πρώτη φωτ. μηχανή που μπορούσε να εκτυπώσει σε ειδικό χαρτί

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες της αγοράς για τα Χριστούγεννα, του 1948 φυσικά… και η Polaroid στέλνει 57 τεμάχια από την νέα της φωτογραφική στο κατάστημα Jordan Marsh στη Βοστώνη, πιστεύοντας ότι θα ήταν αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση των γιορτινών αγορών.

Αυτό συνέβη στις 26 Νοεμβρίου 1948, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η Polaroid Land camera model 95, η πρώτη φωτογραφική μηχανή που μπορούσε να εκτυπώσει -σε ειδικό χαρτί- επιτόπου και σε περίπου ένα λεπτό τη φωτογραφία που μόλις κάποιος είχε «βγάλει». Πουλήθηκαν όλες την ίδια ημέρα!

Έτσι ξεκίνησε η κατηγορία instant camera για όποιους δεν ήθελαν να έχουν την «γλυκιά» αδημονία να περιμένουν να την εμφάνιση του φιλμ από το φωτογραφείο της γειτονιάς τους. Το όνομα «Land» προήλθε από τον εφευρέτη αυτής της κάμερας, τον Edwin H. Land, ο οποίος ήταν επίσης συνιδρυτής της εταιρείας.

Κατασκευάστηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο model 95 και ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια τα model 95A και 95B, καθιστώντας το όνομα της εταιρείας συνώνυμο με των στιγμιαίων φωτογραφιών.

Αρχικά η εκτύπωση ήταν ασπρόμαυρη αλλά από το 1963 και μετά υπήρξε έγχρωμη αποτύπωση.

Η αρχική παρουσίαση της Polaroid Land camera model 95 είχε γίνει από τον Edwin Land σε μια συνάντηση της Optical Society (OSA) Αμερικής, το ημερολόγιο έγραφε 21 Φεβρουαρίου 1947.

Δείτε τη μια διαφήμιση για την συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή:

Ακολουθούν πληροφορίες για την εταιρεία Polaroid:

Η Polaroid ήταν μια αμερικανική εταιρεία που ήταν περισσότερο γνωστή για το instant film και τις κάμερές της. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1937 από τον Edwin H. Land, και ανέπτυξε την τεχνολογία Polarizing filter για τις φωτογραφίες. O Land διηύθυνε την εταιρεία μέχρι το 1981.

Όταν η εταιρεία Polaroid κήρυξε πτώχευση το 2001,το εμπορικό σήμα και τα περιουσιακά της στοιχεία πωλήθηκαν. Η «νέα» Polaroid δημιουργήθηκε την εποχή εκείνη, όμως δεν «άντεξε» για πολύ καιρό και έτσι και η νέα εταιρεία κήρυξε πτώχευση το 2008. Αποτέλεσμα των παραπάνω συμβάντων ήταν η πώληση στον Πολωνό δισεκατομμυριούχο Wiaczesław Smołokowski.

Η εταιρεία Impossible Project ιδρύθηκε το 2008 αφού η Polaroid ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2008 ότι θα σταματούσε να παράγει φιλμ για κάμερες Polaroid. Ιδρυτές της Impossible Project είναι οι Florian Kaps, André Bosman και Marwan Saba. Τον Ιούνιο του 2008, ο Kaps και ο Bosman συναντήθηκαν στην εκδήλωση λήξης του εργοστασίου Polaroid και αποφάσισαν να ιδρύσουν μια εταιρεία για την παραγωγή υλικών για κάμερες Polaroid. Τον Οκτώβριο του 2008, η Impossible αγόρασε τα μηχανήματα παραγωγής από την Polaroid για 3,1 εκατομμύρια δολάρια και μίσθωσε ένα κτίριο, που ονομαζόταν Building Noord, το οποίο ήταν παλαιότερα μέρος του εργοστασίου της Polaroid στο Enschede της Ολλανδίας.

Τον Δεκέμβριο του 2014, η εταιρεία Impossible Project ανακοίνωσε ότι ο Oskar Smołokowski θα ήταν ο νέος CEO.

Τον Μάιο του 2017, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Impossible, ο Wiaczesław Smołokowski, απέκτησε το εμπορικό σήμα και την πνευματική ιδιοκτησία της αρχικής εταιρείας Polaroid. Η εταιρεία Impossible Project μετονομάστηκε σε Polaroid Originals τον Σεπτέμβριο του 2017. Τον Μάρτιο του 2020 μετονομάστηκε σε απλά Polaroid.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #polaroid #instantcamera #camera #EdwinLand

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment