Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ολλανδική εταιρεία Philips παρουσίασε τον πρώτο compact δίσκο (CD) στον κόσμο

Και τι δηλαδή δεν θα χρειάζεται να πηγαίνω μπρος πίσω μέχρι να βρω το αγαπημένο μου τραγούδι;; Και όντως δεν ακούγεται αυτό το φου φου φου…;; Ήταν μερικές από τις ερωτήσεις για τα CD’s!

Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο CD που ακούσατε;

Στις 08.03.1979, η ολλανδική εταιρεία Philips παρουσίασε τον πρώτο compact δίσκο στον κόσμο!

Η Philips μετά το πρωτοποριακό έργο της για τη δημιουργία ενός οπτικού μέσου αναπαραγωγής βίντεο στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το 1974 συνέχισε την έρευνα για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού οπτικού δίσκου ήχου.

Οι έρευνες για την ψηφιακή εγγραφή ήχου σε έναν οπτικό δίσκο, πραγματοποιήθηκαν από αρκετές εταιρείες και η Sony παρουσίασε για πρώτη φορά δημόσια έναν οπτικό ψηφιακό δίσκο ήχου, στην Έκθεση Ήχου του 1977.

Στις 8 Μαρτίου 1979 στην Ολλανδία, η Philips παρουσίασε στο κοινό έναν οπτικό δίσκο διαμέτρου 11,5 εκατοστών καθώς και μια μονάδα αναπαραγωγής ήχου Compact Disc. Η επίδειξη έδειξε ότι το CD -όπως έγινε παγκοσμίως γνωστό- είχε τη δυνατότητα ψηφιακής οπτικής εγγραφής και αναπαραγωγής σε εξαιρετική στερεοφωνική ποιότητα. Η Philips σε συνεργασία με τη Sony κατέληξαν στο πρότυπο που θα υιοθετούνταν μετέπειτα παγκοσμίως, όπου η τελική διάμετρος του οπτικού δίσκου θα ήταν 12 εκατοστά και η αρχικά προτεινόμενη ανάλυση (ακρίβεια) των 14 bit θα αυξανόταν στα 16 bit.

Στις 17.08.1982, ξεκίνησε η εμπορική παραγωγή των CD’s με το πρώτο των πρώτων να είναι μια ηχογράφηση από το 1979 του Claudio Arrau που έπαιζε βαλς Chopin. Μάλιστα, ο Claudio Arrau είχε προσκληθεί στο εργοστάσιο της Philips στο Ανόβερο για να πατήσει το κουμπί έναρξης για την πρώτη παραγωγή! Το πρώτο όμως δημοφιλές μουσικό CD που δημιουργήθηκε ήταν το «The Visitors» των ABBA.

Είχε προηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα η κατασκευή του πρώτου test CD, πάλι στο εργοστάσιο της Philips στο Αννόβερο, με τη «Συμφωνία των Άλπεων» του Στράους, σε εκτέλεση της φιλαρμονικής ορχήστρας του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Herbert von Karajan.

Το πρώτο cd player ήταν το Sony CDP-101. Η συσκευή κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο του 1982 μαζί με την κυκλοφορία 50 CD’s, μεταξύ των οποίων ήταν: Joel’s 52nd Street, Toto’s Turn Back, Pink Floyd’s Wish You Were Here, Michael Jackson’s Off the Wall και 46 ακόμα…

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #philips #sony #cd #compactdisk #music

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment