Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Nokia παρουσίασε τον πρώτο της ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον MikroMikko 1

Μπορεί η Nokia να ξεκίνησε το 1865, παράγοντας χαρτοπολτό και στις αρχές του 20ου αιώνα γαλότσες, όμως πριν την μάθουμε για τα κινητά της, είχε «βγάλει» και υπολογιστές.

Απόψε ας δούμε και ας μάθουμε για τα computers της Nokia!

Στις 29.09.1981, η Nokia παρουσίασε τον πρώτο της ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον MikroMikko 1.

Την ίδια ημέρα γιορτάζει στη Φινλανδία το όνομα Mikko!

Επίσης 48 ημέρες νωρίτερα η IBM είχε παρουσιάσει τον δικό της προσωπικό υπολογιστή.

Η σειρά υπολογιστών MikroMikko κατασκευάστηκε σε εργοστάσιο στην περιοχή Kilo της Φινλανδίας, με την Nokia να έχει μόλις αγοράσει το τμήμα υπολογιστών της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ericsson και να ονόμασε το νέο παρακλάδι της, Nokia Data.

Από το 1981 έως το 1987, η Nokia Data (τομέας υπολογιστών) κυκλοφόρησε πέντε μοντέλα σταθερών υπολογιστών και δύο φορητών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Φινλανδία αντιμετώπισε σημαντική οικονομική ύφεση, γεγονός που οδήγησε τη Nokia να πουλήσει τα λιγότερο κερδοφόρα τμήματα της, για να επικεντρωθεί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Έτσι το 1991, το τμήμα προσωπικών υπολογιστών της Nokia πωλήθηκε στη βρετανική εταιρεία υπολογιστών ICL (International Computers Limited), η οποία αργότερα έγινε μέρος της εταιρείας Fujitsu. Η ICL και η Fujitsu διατήρησαν το εμπορικό σήμα MikroMikko στη Φινλανδία, όμως στη διεθνή αγορά η σειρά κυκλοφόρησε από τη Fujitsu με το εμπορικό σήμα ErgoPro.

Στη φωτογραφία της ανάρτησης το δεύτερο μοντέλο της σειράς, το MikroMikko 2, το οποίο κυκλοφόρησε το 1983. Ήταν μερικώς συμβατό με το MS-DOS και επίσης διέθετε μια προσαρμοσμένη έκδοση αυτού του λ/σ, την Nokia MS-DOS

Να σημειώσουμε ότι το πρώτο μοντέλο της σειράς διέθετε το λειτουργικό σύστημα Nokia CP/M 2.2.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Nokia #MikroMikko #microcomputers

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment