Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Microsoft μαζί με μια πλειάδα ιαπωνικών εταιρειών ηλεκτρονικών, δημιούργησαν το πρότυπο MSX

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η επιτυχία των home computers και ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής της IBM, έβαλαν στη διαδικασία την Microsoft και μεγάλες Ιαπωνικές εταιρείες να σκεφθούν και να δημιουργήσουν ένα νέο πρότυπο που θα αποτελούσε το αντίπαλο δέος.
Η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες των home computers δεν «σκιάχτηκαν» ιδιαιτέρως.

Στις 16.06.1983 η Microsoft μαζί με μια πλειάδα ιαπωνικών εταιρειών ηλεκτρονικών, δημιουργούν το πρότυπο MSX.

Έντεκα ημέρες αργότερα, οι εταιρείες Canon, Fujitsu, Hitachi, JVC, Mitsubishi, National, Sanyo, Sony, Toshiba, Yamaha και άλλες ιαπωνικές εταιρείες, η Goldstar της Κορέας (σημερινή LG) καθώς και η εταιρεία Spectravideo, ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν το νέο πρότυπο.

Στις φωτογραφίες: ο Ιθύνων νους, ο τότε πρόεδρος της Microsoft Ιαπωνίας Kazuhiko Nishi και ο Bill Gates συνιδρυτής της Microsoft.

Όσον αφορά την προέλευση του αρκτικόλεξου MSX, αυτό παραμένει θέμα συζήτησης. Το 2001, ο Kazuhiko Nishi δήλωσε ότι πολλοί υπέθεσαν ότι το όνομα MSX προήλθε από το «Microsoft Extended», αναφερόμενος στην ενσωματωμένη Microsoft Extended BASIC (MSX BASIC).
Ο Nishi είπε ότι ο αρχικός ορισμός ήταν «Machines with Software eXchangeability», αν και το 1985 είπε ότι πήρε το όνομά του από τον διαστημικό πύραυλο MX (LGM-118 Peacekeeper). Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει ο Nishi στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2020, ο ίδιος θεωρούσε ότι το νέο –τότε- πρότυπο θα έπρεπε να αποτελείται από τρία γράμματα όπως το πρότυπο για τις βιντεοκασέτες VHS. Επίσης, σκέφτονταν ότι το «MSX» ήταν κατάλληλο όνομα για να σημάνει το επόμενο βήμα της Microsoft («the next of Microsoft). Άλλοι πίστευαν ότι το MSX, σημαίνει «Matsushita-Sony».

Ο πρώτος εμπορικά διαθέσιμος υπολογιστής με το πρότυπο MSX, ήταν ένας Mitsubishi ML-8000, που κυκλοφόρησε στις 21 Οκτωβρίου 1983.
Τα συστήματα MSX ήταν δημοφιλή στην Ιαπωνία και σε αρκετές χώρες. Η Sony ήταν ο κύριος κατασκευαστής συστημάτων MSX παράγοντας περισσότερες μονάδες από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή. Στην Ιαπωνία πωλήθηκαν 5 εκατομμύρια μονάδες με βάση το πρότυπο MSX, Παρά τη συμμετοχή της Microsoft, λίγοι υπολογιστές MSX κυκλοφόρησαν στις Η.Π.Α.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #MSX #Microsoft #KazuhikoNishi #BillGates

Πηγή κειμένου

Post a comment