Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Microsoft κυκλοφόρησε το Xbox 360, το δεύτερο μοντέλο της παιχνιδομηχανής Xbox

Στις 22.11.2005 κυκλοφόρησε στην Αμερική το Xbox 360 της Microsoft, το δεύτερο μοντέλο Xbox. Ξεκίνησε με 18 τίτλους παιχνιδιών, όμως το Call of Duty 2 ήταν το βιντεοπαιχνίδι που έκανε πιο δημοφιλή τη νέα παιχνιδομηχανή.

Επίσης διέθετε μια ενημερωμένη έκδοση του Xbox Live, η οποία επέτρεπε διαδικτυακά παιχνίδια για πολλούς παίκτες, ήταν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό το οποίο βοήθησε τις πωλήσεις του Xbox 360 ούτως ώστε να κατατάσσεται ως μια από τις κονσόλες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Οι κύριοι ανταγωνιστές του Xbox 360 ήταν το Wii της Nintendo και το PlayStation 3 της Sony, που επίσης ανήκουν στις παιχνιδομηχανές 7ης γενιάς. Ο διάδοχός του, το Xbox One, το οποίο κυκλοφόρησε το 2013.

Το Xbox 360 ξεκίνησε να αναπτύσσεται στις αρχές του 2003 και κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του είχε διάφορες ονομασίες όπως: Xbox Next, Xenon, Xbox 2, Xbox FS ή NextBox.

Τον Φεβρουάριο του 2003, ξεκίνησε ο σχεδιασμός για του λογισμικού του με το όνομα Xenon, όπου σε αυτό το έργο επικεφαλής ήταν ο James Allard (αντιπρόεδρος της Microsoft). Επίσης τον ίδιο μήνα, η Microsoft διοργάνωσε μια εκδήλωση στο Bellevue της Ουάσιγκτον, στην οποία συμμετείχαν 400 προγραμματιστές, με σκοπό να προσλάβουν προσωπικό για την ανάπτυξη του νέου Xbox. Επίσης ο Peter Moore, πρώην πρόεδρος της Sega of America, εντάχθηκε στη Microsoft.

Τον Αύγουστο του 2003, η Microsoft υπέγραψε μια συμφωνία με την εταιρεία ATI για την παραγωγή της μονάδας γραφικών του Xbox 360.

Πριν από την κυκλοφορία του Xbox 360, υπήρξαν αρκετές δοκιμές όσον αφορά το τι είδους hardware θα χρησιμοποιούνταν στην παιχνιδομηχανή. Μεταξύ άλλων δοκίμασαν και τον επεξεργαστή PowerPC 970 υπολογιστή Power Mac G5 της Apple.

Τελικά η Microsoft επέλεξε για το Xbox 360 τον επεξεργαστή Xenon της IBM.

Οι πυρήνες του επεξεργαστή Xenon αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της αρχιτεκτονικής PPE Cell Processor του PlayStation 3.

Σύμφωνα με τον David Shippy και τον Mickie Phipps, οι υπάλληλοι της IBM «έκρυβαν» τη δουλειά τους από τη Sony και την Toshiba, τους συνεργάτες της IBM στην ανάπτυξη του Cell Processor.

Ο προγραμματιστής Jeff Minter δημιούργησε το πρόγραμμα ήχου Neon το οποίο περιλαμβάνονταν στο Xbox 360.

Η κονσόλα κυκλοφόρησε σε πολλές εκδόσεις με τις κύριες να είναι τρεις: την Original, την 360S και την 360E, η οποία έχει τον ίδιον σχεδιασμό με το Xbox One.

Ως συσκευή «υπέφερε» από το ένα hardware πρόβλημα που ονομάστηκε Red Ring Of Death (δείτε στην εικόνα το κουμπί power) και το οποίο στοίχισε στην Microsoft περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια διότι αναγκάστηκε να επεκτείνει την εγγύηση κατά τρία χρόνια.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #gameconsole #gaming #retrogaming #microsoft #xbox360 #RedRingOfDeath

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment