Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Microsoft κυκλοφόρησε το λειτουργικό σύστημα Windows CE για φορητές συσκευές (PDA, κ.α.)

Σχεδιασμένα για να «τρέχουν» υπολογιστές τσέπης, τα Windows CE «έφεραν» για πρώτη φορά το φιλικό περιβάλλον εργασίας των Windows 95 στα χέρια των χρηστών!

Τα Windows CE (Windows Embedded Compact) ήταν απαραίτητα επειδή οι πλήρεις εκδόσεις των Windows για επιτραπέζιους υπολογιστές, οι οποίοι κυρίως βασίζονταν στην αρχιτεκτονική της Intel x86, δεν ήταν σχεδιασμένες για να λειτουργούν σε συσκευές τσέπης της τότε εποχής. Τα Windows CE δεν μπορούσαν να εκτελέσουν προγράμματα που είχαν σχεδιαστεί για τα Windows 95 ή τα Windows NT.

Ο σχεδιασμός των Windows CE έδινε έμφαση στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, τη συμβατότητα με την μνήμες flash. Επίσης δεν είχαν ιδιαίτερες απαιτήσεις στη χρήση μνήμης RAM. Τα Windows CE διέθεταν ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας παρόμοιο με αυτό των Windows 95 στο οποίο υπήρχε το μενού «Έναρξη», όπως και μια έκδοση του γνωστού παιχνιδιού «πασιέντζα».

Τα Windows CE ήταν προεγκατεστημένα στη ROM φορητών συσκευών αρκετών εταιρειών τεχνολογίας, όπως: Compaq, NEC, Hewlett-Packard, LG και άλλων. Επίσης τις περισσότερες φορές μαζί με τα Windows CE συμπεριλαμβάνονταν και οι αντίστοιχη έκδοση του Microsoft Office για φορητές συσκευές.

Οι χρήστες φορητών συσκευών με Windows CE μπορούσαν να συγχρονίσουν τα αρχεία τους με επιτραπέζιους υπολογιστές που διέθεταν Windows. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα σειριακό καλώδιο RS-232 ή μια σύνδεση υπέρυθρων. Σε επόμενες εκδόσεις ο συγχρονισμός μπορούσε να γίνει και μέσω δικτύου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μια νέα κατηγορία υπολογιστών άρχιζε να διαμορφώνεται: ο προσωπικός ψηφιακός βοηθός (PDA). Οι επεξεργαστές Intel x86 που χρησιμοποιούνταν σε σταθερούς υπολογιστές που «έτρεχαν» τα Windows ήταν πολύ απαιτητικοί σε ενέργεια για μια συσκευή τσέπης.
Έτσι, η Microsoft άρχισε να πειραματίζεται με πιθανές λύσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου λειτουργικού συστήματος που θα λειτουργούσε σε CPU χαμηλής κατανάλωσης.

Το έργο των Windows CE προήλθε από την ανάπτυξη της παραπάνω ιδέας, με την κωδική ονομασία Pegasus. Σε αυτό το νέο έργο που ξεκίνησε το 1995, εντάχθηκε και μια ομάδα που περιλάμβανε μέλη προηγούμενων έργων λειτουργικού συστήματος για κινητά της Microsoft, όπως ήταν το WinPad.

Ο στόχος του έργου Pegasus ήταν να παρέχει μια ικανή, 32-bit multitasking, multi-thread έκδοση των Windows για υπολογιστές τσέπης. Έπρεπε να λειτουργεί καλά σε πολλές αρχιτεκτονικές επεξεργαστών, συμπεριλαμβανομένων των SH3, MIPS και αργότερα των ARM. Επίσης, σε αντίθεση με τα περισσότερα PDA εκείνη την εποχή, η Microsoft ήθελε τα Windows CE να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY.

Τα Windows CE 1.0 κυκλοφόρησαν επίσημα στις 16 Νοεμβρίου 1996. Σύμφωνα με το τεύχος Ιανουαρίου 1997 του περιοδικού BYTE , οι πρώτες συσκευές στις ΗΠΑ που κυκλοφόρησαν με Windows CE ήταν το NEC MobilePro 200, το Compaq PC Companion (μια μετονομασμένη έκδοση του Casio Cassiopeia A -10, επίσης διαθέσιμο εκείνη την εποχή), και το LG Electronics HPC.

Η Microsoft συνέχισε να βελτιώνει τα Windows CE με τις εκδόσεις 2.x να περιλαμβάνουν υποστήριξη για μεγαλύτερες έγχρωμες οθόνες και καλύτερη δικτύωση.

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα απλό λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές τσέπης το 1996 σύντομα αναπτύχθηκε σε ένα λειτουργικό σύστημα PDA για συσκευές «Pocket PC». Αυτά τα Pocket PC αρχικά είχαν Windows CE 2.11, το οποίο αργότερα μετατράπηκε στο λειτουργικό σύστημα κάποιον μοντέλων κινητών τηλεφώνων και πολλών άλλων συσκευών.

Μετά από μερικά χρόνια, η Microsoft σταμάτησε να προωθεί τη μάρκα «Windows CE» στα προϊόντα της. Αντίθετα, ευνοούσε ονόματα όπως το Pocket PC 2000 (Απρίλιος 2000) και τα Windows Mobile 2003, τα οποία εξακολουθούσαν να βασίζονται στον πυρήνα των Windows CE. Ακόμη και το Windows Phone 7, που κυκλοφόρησε το 2010, εξακολουθούσε να βασίζεται στο Windows CE 6.0.

Η τελευταία έκδοση (8.0) του λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές της Microsoft ήταν το 2013 και η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα το υποστηρίζει μέχρι το 2023.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #microsoft #pda #windowsce

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment