Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 1.0

Στις 20 Νοεμβρίου 1985, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 1.0. στις Η.Π.Α. Το πρώτο της γραφικό περιβάλλον εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft υποστήριζε τα Windows 1.0. για 16 χρόνια, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2001, κατατάσσοντάς τα στα Windows με την μακροβιότερη υποστήριξη!

Τα Windows 1.0, που χρησιμοποιούσαν ως βάση το λειτουργικό σύστημα MS-DOS, είχαν τότε ως ανταγωνιστές την Apple με τον Lisa II και την IBM με το TopView.

Το 1981, η Microsoft ξεκίνησε να πειραματίζεται για την ανάπτυξη ενός γραφικού περιβάλλον (GUI).

Την επόμενη χρονιά στην έκθεση COMDEX 1982, ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, είδε μια επίδειξη της εταιρείας VisiCorp για το Visi On, μιας σουίτας λογισμικού με γραφικό περιβάλλον για υπολογιστές συμβατούς με IBM PC. Σύμφωνα με πηγές αυτή η επίδειξη ήταν η αφορμή για την ανάπτυξη των Windows, καθώς ο Bill Gates ανησύχησε ότι το Visi On θα εγκαθιδρυόταν στην αγορά και η Microsoft θα έμενε εκτός ανταγωνισμού.

Το 1983 η Microsoft «έμαθε» για το λογισμικό με γραφικό περιβάλλον της Apple (βασισμένο εν μέρει στην έρευνα της Xerox). Έτσι, η Microsoft αποφάσισε ότι θα έπρεπε και αυτή να δημιουργήσει και αυτή το δικό της.

Τον Αύγουστο του 1983, ο Gates προσέλαβε τον Scott McGregor, έναν από τους βασικούς προγραμματιστές πίσω από το αρχικό σύστημα «παραθύρων» στους υπολογιστές της Xerox, θέτοντάς τον επικεφαλής της ομάδας προγραμματιστών για τα Windows 1.0.

Η Microsoft παρουσίασε για πρώτη φορά τα Windows στο κοινό στις 10 Νοεμβρίου 1983, όμως χρειάστηκαν 2 χρόνια και 10 ημέρες μέχρι να κυκλοφορήσουν επίσημα στην αγορά.

Τα Windows 1.0 διέφεραν τόσο από το Visi On όσο και από το γραφικό περιβάλλον του Apple Lisa, προσφέροντας μια μεγαλύτερη  γκάμα διαθέσιμων εφαρμογών. Επίσης, σε αντίθεση με το Visi On, οι προγραμματιστές των Windows δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιούν Unix για να αναπτύξουν εφαρμογές IBM PC. Επίσης τα Windows 1.0 multi-tasking.

Πολλοί κατασκευαστές υπολογιστών με MS-DOS όπως οι Compaq, Zenith και DEC υποσχέθηκαν ότι θα παρείχαν υποστήριξη για τα Windows. Το ίδιο έκαναν και εταιρείες λογισμικού όπως η Ashton-Tate και η Lotus.

Η Microsoft είχε υποσχεθεί τον Νοέμβριο του 1983 να κυκλοφορήσει τα Windows μέχρι τον Απρίλιο του 1984 αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε ότι είχε ανακοινώσει ημερομηνία κυκλοφορίας και προέβλεψε ότι τα Windows θα αποστέλλονταν έως τον Ιούνιο του 1985. Κάτι που τελικά εκ νέου αθετήθηκε διότι όπως αναφέρθηκα παραπάνω τα Windows 1.0.1 κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 1985. Τον του Ιανουάριο του 1986 κυκλοφόρησε η έκδοση 1.02 των Windows, για την ευρωπαϊκή αγορά.

Στο στάδιο της ανάπτυξής τους, τα Windows για τους υπολογιστές IBM-PC, είχαν την ονομασία «Interface Manager», αλλά πριν από την επίσημη εισαγωγή τους τον Νοέμβριο του 1985, η Pamela Edstrom -υπεύθυνη marketing της Microsoft- έπεισε τον Bill Gates, ότι η λέξη «Windows» ήταν ένα καταλληλότερο όνομα.

Η Microsoft είχε δηλώσει ότι ο σκοπός των Windows, σε αντίθεση με αυτόν του TopView της IBM, ήταν να «μετατρέψει τον υπολογιστή σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε γραφικά» ενώ για όλα αυτά θα χρησιμοποιούσε τη λιγότερη δυνατή μνήμη RAM.

Η ιστορία «λέει» ότι η Microsoft «έπεισε» την IBM ότι η τελευταία χρειαζόταν ένα νέο GUI, τον Απρίλιο του 1987 οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την εισαγωγή του λειτουργικού συστήματος OS/2 και του αντίστοιχου γραφικού περιβάλλοντος του OS/2 Presentation Manager. Το σχέδιο προέβλεπε ότι αυτά θα αντικαθιστούσαν τόσο το MS-DOS όσο και τα Windows.

Τον Δεκέμβριο του 1987, τα Windows 1.0 διαδέχθηκαν τα Windows 2.0.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ibm #microsoft #windows #windows1 #apple #todayintechhistory #anniversary

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment