Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η IMS Associates ξεκίνησε τη διάθεση του υπολογιστή IMSAI 8080, ενός κλώνου του υπολογιστή MITS Altair 8800

Τώρα πως «κολλάει» η φράση «Greetings Professor Falken», η ταινία WarGames, η τεχνική demon dialing, ο υπολογιστής IMSAI 8080 με το γεγονός ότι το 1984 ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Ronald Reagan εξέδωσε την πρώτη προεδρική οδηγία για την ασφάλεια των υπολογιστών…

Όλα αυτά συνδέονται με κάποιο τρόπο, αλλά ας σας ενημερώσουμε πρώτα για τον υπολογιστή IMSAI 8080 ο οποίος «έπαιξε» στην ταινία WarGames.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1975, η IMS Associates ξεκίνησε τη διάθεση του υπολογιστή IMSAI 8080 σε μορφή κιτ συναρμολόγησης. Ήταν κλώνος του υπολογιστή MITS Altair 8800.

Ο IMSAI θεωρείται ο πρώτος κλώνος των microcomputers.

Η εταιρεία πούλησε περίπου είκοσι χιλιάδες μονάδες. Οι πλήρως συναρμολογημένες μονάδες κόστιζαν 931$, ενώ αν αγόραζε κάποιος το κιτ, κόστιζε 599 $.

Ο υπολογιστής IMSAI 8080 διέθετε μια τροποποιημένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος CP/M που ονομαζόταν IMDOS.

Επιστροφή στην ταινία και από το 1975 πάμε στο 1983 όπου ο μαθητής λυκείου Ντέιβιντ Λάιτμαν τηλεφωνεί, χρησιμοποιώντας το modem του υπολογιστή του, σε κάθε τηλεφωνικό αριθμό στην περιοχή του Sunnyvale για να αναζητήσει άλλους συνδεδεμένους υπολογιστές.

Αργότερα και στον πραγματικό κόσμο αυτή η τεχνική ονομάστηκε «war dialing» (παλαιότερα «demon dialing») και στην εποχή μας είναι κάτι σαν το «wardriving».

Επίσης σε άλλο σημείο της ταινίας ο Λάιτμαν συνομιλεί με τον υπολογιστή και στην οθόνη εμφανίζεται το μήνυμα «Greetings Professor Falken».

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Ronald Reagan, παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ταινία και σκηνές όπως οι παραπάνω αλλά και άλλες στις οποίες ο μαθητής-hacker παρουσιαζόταν να έχει σχετικά εύκολη πρόσβαση σε στρατιωτικούς υπολογιστές, τον θορύβησαν.

Ο Reagan συζήτησε με την στρατιωτική διοίκηση αν αυτά που προβλήθηκαν στην ταινία θα μπορούσαν να συμβούν στην πραγματικότητα (Ψυχρός Πόλεμος,.. ).

Αυτή η ανησυχία του Προέδρου, σύμφωνα πολλούς, θεωρείται ότι ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην έκδοση της προεδρικής οδηγίας (NSDD-145) το 1984, της πρώτης στην ιστορία που αφορούσε την ασφάλεια των υπολογιστών.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #computer #imsai #microcomputers #wargames

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment