Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ιδρύθηκε η εταιρεία Acorn Computers

Στην εικόνα βλέπουμε τους ιδρυτές της εταιρείας με σήμα το βελανίδι, η οποία με κάποιο τρόπο βρίσκεται σήμερα σε δισεκατομμύρια φορητές συσκευές που χρησιμοποιούν επεξεργαστές ARM (Advanced RISC Machines).

Η εταιρεία ονομαζόταν Acorn Computers Limited ήταν μια βρετανική εταιρεία υπολογιστών η οποία μερικές φορές αναφέρεται και ως η «British Apple».

Η ιστορία όμως ξενικά με μια ηλεκτρονική πλακέτα για «φρουτάκια».

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους Herman Hauser και Chris Curry στο Cambridge στις 05.12. 1978 -αρχικά με την επωνυμία Cambridge Processor Unit Ltd- και στην πορεία έγινε γνωστή για τους υπολογιστές Acorn Electron, BBC Micro και Acorn Archimedes. Πολλοί επαγγελματίες της πληροφορικής εκπαιδεύτηκαν σε αυτούς τους υπολογιστές και ειδικά ο υπολογιστής BBC Micro ο οποίος  κυριάρχησε στην αγορά εκπαιδευτικών υπολογιστών του Ηνωμένου Βασιλείου τη δεκαετία του 1980.

Ο  Chris Curry (δεξιά στη φωτογραφία) είχε σταματήσει να εργάζεται για την εταιρεία Science of Cambridge (SoC) του Sir Clive Sinclai), στην οποία -το 1977- είχε αναπτύξει το κιτ μικροϋπολογιστή MK14. Ο Sinclair δεν είχε εντυπωσιαστεί με το έργο του Curry και ο δεύτερος πίστευε ότι ο μόνος τρόπος για να εξελίξει το προϊόν (MK14) για να πουληθεί ως ένας home computer, ήταν να το κάνει εκτός της εταιρεία του Sinclair.

Την εποχή εκείνη και συγκεκριμένα το 1978 ο Sir Clive Sinclair, ετοιμαζόταν να προωθήσει τον πρώτο του οικιακό υπολογιστή, γεγονός που επηρέασε τον Curry στον επόμενα βήματά του.

Ο Herman Hauser, ερευνητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, συμφωνούσε με το σκεπτικό του Chris Curry.  Ο Hauser γνώριζε πολλούς νέους ταλαντούχους επιστήμονες και μηχανικούς υπολογιστών που εργάζονταν στο πανεπιστήμιο και πίστευε ότι συνεργαζόμενοι μαζί τους θα ήταν σε θέση να εξελίξουν τον  μικροϋπολογιστή MK14.

Έτσι δημιούργησαν την εταιρεία Cambridge Processor Unit Ltd (CPU). Σύντομα η εταιρεία τους ανέλαβε ένα έργο για την ανάπτυξη ενός ελεγκτή βασισμένου σε μικροεπεξεργαστή για slot machine (τα γνωστά «φρουτάκια» ή «κουλοχέρηδες») της εταιρείας Ace Coin Equipment (ACE). Οι ιδρυτές της CPU ξεκίνησαν να αναπτύσσουν το έργο τους σε ένα μικρό χώρο γραφείων στο Cambridge. Αρχικά, η ηλεκτρονική πλακέτα για τα slot machines βασιζόταν σε έναν μικροεπεξεργαστή National Semiconductor SC/MP, αλλά σύντομα έγινε η μετάβαση σε έναν MOS Technology 6502.

Τα χρήματα που συγκέντρωσαν από την πωλήσεις της πλακέτας για τα slot machines, αποτελούσε το βασικό τους έσοδο για την χρηματοδότηση της εργασία τους για την κατασκευή του πρώτου τους μικροϋπολογιστή Acorn – που αργότερα ονομάστηκε Acorn System 1 – ο οποίος κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1979. To 1979 ήταν η χρονιά που εταιρεία μετονομάστηκε από Cambridge Processor Unit Ltd (CPU) σε Acorn Computers.

Στην υλοποίηση του Acorn System 1 βοήθησε η τότε φοιτήτρια Sophie Wilson καθώς και ο Steve Furber (στον σχεδιασμό του cassette interface). Ακολούθησαν άλλα δύο μοντέλα, τα Acorn System 2 και 3, όλα σε μορφή πλακέτας.

Tον Μάρτιο του 1980 η Acorn κυκλοφόρησε το μοντέλο Atom, το οποίο πλέον διέθετε και πλαστικό περίβλημα και πληκτρολόγιο αποτελώντας τον πρώτο εμπορικό μικροϋπολογιστή της εταιρείας.
Τον Απρίλιο του 1981, η Acorn κέρδισε ένα συμβόλαιο από το BBC για το έργο Literacy Project. Έτσι σύντομα ο υπολογιστής Acorn Atom, εξελίχθηκε και μετονομάστηκε σε BBC Micro. Οι υπολογιστές BBC Micro  -κυκλοφόρησαν αρκετά μοντέλα έως το 1994- υιοθετήθηκε από τα περισσότερα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλάζοντας την τύχη της εταιρείας Acorn. Ήταν επίσης ένας επιτυχημένος οικιακός υπολογιστής παρά το υψηλό κόστος του.

Τον Απρίλιο του 1984 η εταιρεία Acorn κέρδισε το «Βραβείο της Βασίλισσας» για το έργο του BBC Micro

Τον Σεπτέμβριο του 1985 η εταιρεία Olivetti έδειξε ενδιαφέρον για την εταιρεία Acorn.

Η Acorn συνέχισε τη δημιουργία υπολογιστών. Τον Ιανουάριο του 1986 η εταιρεία κυκλοφόρησε τη σειρά υπολογιστών Master 128 Series.

Τον Νοέμβριο του 1986 η Acorn συνεργάστηκε με της Philips, Logica και το BBC στο έργο BBC Domesday System για τη δημιουργία μιας ειδικής εκπαιδευτικής έκδοσης του υπολογιστή BBC Micro.

Το 1983 η Acorn άρχισε να σχεδιάζει το Acorn RISC Machine (ARM), το πρώτο τσιπ επεξεργαστή RISC χαμηλού κόστους και μεγάλου όγκου (αργότερα μετονομάστηκε σε Advanced RISC Machine). Οι επεξεργαστές τεχνολογίας RISC βρίσκεται σήμερα σε δισεκατομμύρια φορητές συσκευές που χρησιμοποιούν επεξεργαστές ARM (Advanced RISC Machines).

Το RISC OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα υπολογιστών που σχεδιάστηκε αρχικά από την Acorn Computers Ltd στο Cambridge της Αγγλίας. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 25 Σεπτεμβρίου του 1987, σχεδιάστηκε για να τρέχει στο chipset ARM, το οποίο η Acorn είχε σχεδιάσει ταυτόχρονα για χρήση στη νέα σειρά προσωπικών υπολογιστών Archimedes. Το RISC OS αναπτύσσεται ακόμη από διάφορες εταιρείες, με την πιο πρόσφατη έκδοση του να είναι τον Οκτώβριο του 2020.

Τον Ιούνιο του 1987 η Acorn κυκλοφόρησε τη σειρά υπολογιστών Archimedes, ήταν οι πρώτοι μικροϋπολογιστές με βάση την τεχνολογία RISC 32 bit.

Τον Φεβρουάριο του 1989 κυκλοφόρησε τον υπολογιστή R140, έναν σταθμός εργασίας που «έτρεχε» Unix.

Τον Μάιο του 1989 κυκλοφόρησε ο A3000 (αναφερόταν ως ο νέος μικροϋπολογιστής του BBC σε συνέχεια του έργου του 1981).

Το όνομα «Acorn Archimedes» το χρησιμοποιούσε η Acorn για να περιγράψει οποιοδήποτε από τα μοντέλα υπολογιστών της, βασίζονταν στην ίδια αρχιτεκτονική (RISC).

Το 1990 η Acorn ίδρυσε την Advanced RISC Machines Ltd. (ARM) σε συνεργασία με την Apple Computer, Inc. και την VLSI για την ανάπτυξη του επεξεργαστή ARM.
Η Acorn συνέχισε να αναπτύσσει προϊόντα με βάση το RISC.

Η εταιρεία είχε μερικές θυγατρικές, συμπεριλαμβανομένων των Arm Ltd. και Online Media, οι οποίες πρωτοστάτησαν σε αποκωδικοποιητές (set top boxes) και video-on-demand.

Το 1998, η Acorn διασπάστηκε σε μια σειρά ανεξάρτητων επιχειρήσεων και το 200 εξαγοράστηκε από την MSDW Investment Holdings Limited, γεγονός που ουσιαστικά τερμάτισε την εταιρεία. Ωστόσο, συνέχισε σε κάποιο βαθμό να έχει δραστηριότητες μέχρι το 2015 όταν και επίσημα διαλύθηκε.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #acorn #arm #armholdings #apple #vlsi #risk #AcornComputers

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment