Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η IBM παρουσίασε τον υπολογιστή System/23 Datamaster

Μόλις 15 ημέρες πριν από την εισαγωγή του πρώτου προσωπικού υπολογιστή της IBM, η εταιρεία παρουσίασε τον επιτραπέζιο υπολογιστή System/23 Datamaster.

Ο συγκεκριμένος υπολογιστής παρουσιάστηκε στις 28.07.1981 και απευθυνόταν κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις για χρήση ως επεξεργαστής κειμένου. Επίσης είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί από τους τελικούς χρήστες χωρίς την ανάγκη παρουσίας τεχνικού.

Ήταν μια εποχή όπου η IBM προσπαθούσε να μειώσει το κόστος απόκτησης ενός υπολογιστικού συστήματος. Ενδεικτικά για τον System/23 Datamaster, η τιμή του ήταν: 9.830 δολάρια για την πλήρη σύνθεση, δηλαδή την κεντρική μονάδα -όλα σε ένα- μαζί με λογισμικό επεξεργασίας κειμένου και εκτυπωτή 80 χαρακτήρων ανά δευτερόλεπτο.

Για την ιστορία είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πολλά από τα μέλη της ομάδας σχεδιασμού του Datamaster, επανατοποθετήθηκαν στο μυστικό έργο του IBM PC και «μετέφεραν» εκεί την εμπειρία τους.
Παραδείγματος χάριν, η επιλογή του επεξεργαστή Intel 8088 στον υπολογιστή IBM βασίστηκε στην εξοικείωση της ομάδας με τον παρόμοιο επεξεργαστή Intel 8085 που χρησιμοποιήθηκε στο υπολογιστή Datamaster.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ibm #Datamaster #wordprocessor

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment