Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η IBM παρουσίασε την μονάδα σκληρού δίσκου IBM 1301, η οποία είχε χωρητικότητα 21MB

Το 1961 με 2.100$ το μήνα ή ξοδεύοντας εφάπαξ το ποσό των 115.500$ «μπορούσες» να έχεις 21MB αποθηκευτικού χώρου!

Η μονάδα αποθήκευσης δίσκου IBM 1301 σχεδιάστηκε για χρήση με τους υπολογιστές mainframe της σειράς IBM 7000 και IBM 1410. Η συγκεκριμένη μονάδα παρουσιάστηκε από την εταιρεία IBM στις 02.06.1961.
Αποτελούσε μια σημαντική πρόοδο έναντι των IBM 350 και IBM 1405 με τη χρήση ενός ξεχωριστού βραχίονα κεφαλής για κάθε επιφάνεια δίσκου(platter) και με όλους τους βραχίονες να κινούνται μέσα και έξω μαζί σαν μια μεγάλη χτένα. Αυτό μείωνε σημαντικά το χρόνο που χρειαζόταν ο βραχίονας για να «τραβήξει» την κεφαλή από τον έναν δίσκο και να την μετακινήσει προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε ένα άλλο platter.

Η αναζήτηση του επιθυμητού κομματιού ήταν επίσης ταχύτερη αφού, με τη νέα σχεδίαση, η κεφαλή συνήθως βρισκόταν κάπου στη μέση του δίσκου, χωρίς να ξεκινά από την εξωτερική άκρη. Ο μέγιστος χρόνος πρόσβασης μειώθηκε στα 180 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Επίσης, ήταν η πρώτη μονάδα δίσκου που χρησιμοποιούσε κεφαλές που ήταν αεροδυναμικά σχεδιασμένες για να «πετούν» πάνω από την επιφάνεια του δίσκου σε ένα λεπτό στρώμα αέρα, αυτό τους επιτρέπει να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια εγγραφής, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την απόδοση.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ibm #storage #hdd #harddisk

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment