Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η IBM κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό της υπολογιστή, τον IBM 5150

Ο υπολογιστής IBM 5150 εισήχθη στην αγορά στις 12 Αυγούστου 1981, ήταν μέρος μιας σειράς υπολογιστών της IBM στην προσπάθεια της να εισέλθει στην αγορά των μικροϋπολογιστών, κατηγορία στην οποία εκείνη την εποχή κυριαρχούσαν οι Commodore, Atari, Apple και Tandy.

O IBM 5150 αποτελεί «σταθμό» στην ιστορία των υπολογιστών, διότι σε αυτόν βασίστηκαν τρίτοι κατασκευαστές προκειμένου να παράξουν κλώνους αυτού του υπολογιστή (οι λεγόμενοι IBM συμβατοί-IBM compatibles).

Ο πρώτος υπολογιστής της IBM διέθετε τον μικροεπεξεργαστή Intel 8088 στα 4,77 MHz και χρησιμοποιούσε το λειτουργικό σύστημα MS-DOS της Microsoft.

Το 1982 η εταιρεία Columbia Data Products κυκλοφόρησε τον MPC 1600 (Multi Personal Computer) ο οποίος ήταν ο πρώτος επίσημος κλώνος του IBM-PC .

Το 1983, η εταιρεία Compaq Computer κυκλοφόρησε και αυτή έναν κλώνο του IBM PC. Ο υπολογιστής αποτελούσε ένα αντίγραφο της αρχιτεκτονικής του υπολογιστή IBM-PC, την οποία η IBM είχε δημοσιοποιήσει.
Το μοντέλο αυτό ονομάζεται Compaq Portable και είναι ένας φορητός υπολογιστής το οποίο διαθέτουμε στο Μουσείο μας ως έκθεμα.

Οι κλώνοι του IBM-PC, αποτέλεσαν την αρχή της σταδιακής μείωση του μεριδίου της IBM στην αγορά προσωπικών υπολογιστών.

Ο δημιουργία του IBM PC ξεκίνησε 369 ημέρες νωρίτερα από μια ομάδα 12 μηχανικών και σχεδιαστών της IBM υπό την καθοδήγηση του Philip Don Estridge, ο οποίος και θεωρείται ο «πατέρας του IBM PC».
Μετά από δισταγμούς μεταξύ του Intel 8086 και του Motorola MC68000 (CPU 16 bit), αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τον επεξεργαστή Intel 8088 (8/16 bit).

Στη συνέχεια, ζήτησαν από την Digital Research τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος για τον καινούργιο υπολογιστή τους, αλλά επειδή η DR δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαιτέρως, ζήτησαν από μια μικρή εταιρεία (γνωστή για τη γλώσσα προγραμματισμού BASIC που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Altair 8800) να γράψει το λειτουργικό σύστημα για τον IBM 5150.

Απευθύνθηκαν λοιπόν στην Microsoft. Όμως εκείνη τη χρονική περίοδο η Microsoft δεν ήταν έτοιμη για να το κατασκευάσει, οπότε ο Bill Gates αγόρασε τα δικαιώματα ενός λειτουργικού σύστημα που γράφτηκε από μια μικρή εταιρεία με την επωνυμία Seattle Computer Products: QDOS (Quick & Dirty Operating System), το οποίο έμοιαζε εντυπωσιακά με το CP/M. Το λ/σ αυτό εξελίχθηκε σε PC-DOS και αργότερα σε MS-DOS.⠀

Όταν κυκλοφόρησε ο IBM PC, στην αγορά ήταν δημοφιλή τρία λειτουργικά συστήματα: PC-DOS, CPM-86, αλλά και το σύστημα UCSD Pascal.

Επισκεπτόμενοι το Μουσείο, μπορείτε να δείτε από κοντά τον πρώτο προσωπικό υπολογιστής της IBM.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #innovation #computers #ibm #cpm #microsoft #pcdos

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment