Από τις συνταγές μαγειρικής και τα ποιήματα, στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ~2.500 χρόνια δρόμος…
Ενώ οι πρώτες μορφές προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας μας πηγαίνουν πίσω στην αρχαία Ελλάδα*, για την IBM η πρώτη καταχώρηση συνέβη στις 25 Ιουλίου 1911.
Την ημέρα εκείνη ο John Royden Peirce έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Η.Π.Α. με αριθμό #998.631. Αφορούσε το εικονιζόμενο σύστημα διάτρησης καρτών διάτρηση, το οποίο ονομαζόταν Peirce Accounting Machine. Η σχετική αίτηση είχε κατατεθεί στις 11 Οκτωβρίου 1907.
Μόνο το 2019 η IBM κατοχύρωσε περισσότερες από 9.000 ευρεσιτεχνίες, ενώ συνολικά στις Η.Π.Α διαθέτει πάνω από 140.000.
*Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, μια από τις πρώτες μορφές προστασίας για έργα πνευματικής ιδιοκτησίας (όπως θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ήταν την εποχή εκείνη) έλαβε χώρα το 500 π.Χ., όταν οι μάγειρες στην αρχαία πόλη Σύβαρις, μια ελληνική αποικία στην Ιταλία (Μεγάλη Ελλάδα) είχαν το μονοπώλιο για ένα έτος για τη δημιουργία συγκεκριμένων συνταγών.
Ομοίως, μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, ο Βιτρούβιος, Ρωμαίος συγγραφέας, αξίωσε πνευματικά δικαιώματα από μερικούς ποιητές που είχαν αντιγράψει έργα άλλων ως δικά τους.
Αυτά τα παραδείγματα δεν δείχνουν συγκεκριμένη και συστηματική προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων κατά την αρχαιότητα, όμως τονίζουν ότι, αν και δεν προστατεύονταν από το νόμο, ότι η έκφραση των συγγραφέων θεωρούνταν πολύτιμη και ως εκ τούτου ήταν κάτι που άξιζε να προστατεύεται.
Η πιο σύγχρονη έννοια των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας προέρχεται από τη δεκαετία του 1470, όταν το ιταλικό κράτος της πόλης της Βενετίας χορηγούσε 10ετής διάρκειας διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε οποιονδήποτε θα έκανε μια νέα και έξυπνη ιδέα στην πόλη της Βενετίας και ενημέρωσε την κρατική δικαστική υπηρεσία για την εφεύρεσή. Αντίστοιχα στην Αγγλία, το καταστατικό των μονοπωλίων 1623 (Statute of Monopolies 1623) ακολούθησε περίπου 150 χρόνια αργότερα, όμως η πρωτοβουλία των Βενετών «άνοιξε» το δρόμο για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #patent #ibm