Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η IBM εγκατέστησε τον υπολογιστή NORC, ο οποίος διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου υπερυπολογιστή

Σπάνια έχουμε «κοντινές» φωτογραφίες από τους υπολογιστές-δωμάτια!

Στην τελετή παρουσίασης του το εικονιζόμενο computer, υπολόγισε έως 3.089 ψηφία του αριθμού π (3,14) μέσα σε 13 λεπτά, χρόνος που ήταν ρεκόρ για την εποχή.

Στη εικόνα ο IBM NORC (Naval Ordnance Research Calculator), ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. στις 02.12.1954.

Διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου υπερυπολογιστή, με την έννοια ότι ήταν ο πρώτος του οποίου ο δηλωμένος σκοπός του ήταν να ξεπεράσει όλους τους άλλους υπολογιστές της τότε εποχής.

Ο John von Neumann ήταν ο κεντρικός ομιλητής της ημέρα της παρουσίασης. Ο υπολογιστής IBM NORC κατασκευάστηκε στο Watson Scientific Computing Laboratory υπό την καθοδήγηση του Wallace Eckert.

Χαρακτηριστικά τα λόγια του Wallace Eckert (μηχανικού της IBM): «Ο στόχος ήταν να ενσωματωθούν, σε αυτήν την «μοναδική» υπολογιστική μηχανή, οι πιο προηγμένες τεχνολογίες για την παραγωγή μιας αριθμομηχανής κατάλληλης για την επίλυση των μεγάλων περίπλοκων προβλημάτων. Για αυτό το σκοπό, δεν καταβλήθηκε καμία προσπάθεια για να έχει υψηλή ταχύτητα αλλά μεγάλη αξιοπιστία και απλότητα λειτουργίας».

Ο σχεδιασμός του επηρέασε τον υπολογιστή IBM 701 και τις επόμενες σειρές υπολογιστών της IBM. Ο IBM NORC δεν ξεπεράστηκε μέχρι την εμφάνιση -το 1964- του CDC 6600 (Control Data Corporation) του μηχανικού Seymour Cray, ο οποίος μερικές φορές αναφέρεται επίσης ως «ο πρώτος υπερυπολογιστής», όμως 10 χρόνια μετά τον NORC…

Είναι αλήθεια, ότι ο όρος «υπερυπολογιστής» είχε επινοήθηκε μερικά χρόνια μετά τον NORC, πιθανότατα για τον υπολογιστή Ferranti Atlas ή τον CDC 6600 ή τον SSEC (επίσης σχεδιασμένο στο Watson Lab). Ωστόσο, σε διάφορες ιστορικές καταγραφές αναφέρεται ο NORC ως ο πρώτος υπερυπολογιστής.

Αξιοσημείωτο γεγονός, το ότι το όνομα του NORC, δόθηκε σε έναν αστεροειδή που ανακαλύφθηκε το 1953, στον «1625 The NORC».

Επίσης να αναφέρουμε ότι IBM NORC ζητήθηκε από πολλούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων δύο διαφορετικών εγκαταστάσεων του Ναυτικού και του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια. Ο φυσικός Edward Teller προσπαθούσε να λάβει πρώτος τον υπολογιστή NORC, υποστηρίζοντας ότι οι πυρηνικοί υπολογισμοί του εργαστηρίου του ήταν πιο σημαντικοί, από τους βαλλιστικούς υπολογισμούς του που έκανε το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. Τελικά ο NORC παραδόθηκε στο Ναυτικό, σε συνέχεια των υπολογιστών που είχε στο παρελθόν, του Mark II το 1948 και του Mark III το 1951.

Ακολουθεί επιπλέον φωτογραφικό υλικό.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #norc #ibm #supercomputer

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment