Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η IBM ανακοίνωσε τον πρώτο της ηλεκτρονικό υπολογιστή, το μοντέλο 701

Πριν περίπου 70 χρόνια, οι υπολογιστές καταλάμβαναν ολόκληρα δωμάτια δεκάδων τετραγωνικών!

Στις 21.05.1952, η IBM ανακοίνωσε τον πρώτο της ηλεκτρονικό υπολογιστή, το μοντέλο 701, ο οποίος ήταν διαθέσιμος προς ενοικίαση (8.100$*) ή αγορά.

Η ανακοίνωση του υπολογιστή IBM 701 ήταν μια κρίσιμη στιγμή για την IBM καθώς σήμαινε την είσοδο της εταιρείας στην αγορά των υπολογιστών. Πελάτες τότε ήταν κρατικές υπηρεσίες, Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και κάποιες μεγάλες εταιρείες.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και τις αρχές του ’50, η IBM ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού διατρητικών μηχανών και καρτών διάτρησης στον κόσμο, οπότε η κατασκευή ενός υπολογιστή θεωρήθηκε μια ριζική αλλαγή δραστηριοτήτων για την IBM.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η IBM δημιούργησε τον 701 ήταν ότι περιγραφόταν από τον τότε πρόεδρο της IBM Thomas Watson, Sr ως ο «Υπολογιστής Άμυνας», που θα βοηθούσε τις Η.Π.Α. στον πόλεμο της Κορέας, ο οποίος μόλις είχε ξεκινήσει.

Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τους Jerrier Haddad και Nathaniel Rochester, οι οποίοι βασίστηκαν στον υπολογιστή «IAS machine» Princeton, New Jersey που είχε κατασκευαστεί την ίδια χρονιά.

Δεκαεννέα από τα μηχανήματα πουλήθηκαν, κυρίως στην Κυβέρνηση, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τους κατασκευαστές αεροσκαφών της West Coast.

*8.100$ το μήνα το 1952 (ισοδύναμο με 56.000$ το μήνα το 2010).

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ibm #mainframes

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment