Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η IBM ανακοίνωσε τον IBM PS/2E, τον πρώτο υπολογιστή παγκοσμίως με την ενεργειακή προδιαγραφή «Energy Star»

Στις 29.07.1993, η IBM ανακοίνωσε τον IBM PS/2E, τον πρώτο υπολογιστή παγκοσμίως που κάλυπτε την ενεργειακή προδιαγραφή «Energy Star».

Έχοντας υιοθετήσει τεχνολογίες από τους φορητούς υπολογιστές Thinkpad της IBM, ο PS/2E ήταν ένας από τους πρώτους υπολογιστές φιλικούς για το περιβάλλον διότι διέθετε ανακυκλώσιμα υλικά.

Είχε «εμφανιστεί» στην ταινία Bad Boys (1995) όπου ο Mike διέθετε έναν PS/2E στο διαμέρισμά του τον οποίο ο Marcus και η Julie χρησιμοποίησαν για να αναγνωρίσουν κάποιους από τους εγκληματίες. Η είκονα της ανάρτησης είναι από σκηνή της ταινίας.

Ακολουθεί αναλυτικά η ιστορία για το Energy Star:

Έκανε μια βόλτα στα άδεια γραφεία και διαπίστωσε ότι οι υπολογιστές και οι οθόνες ήταν σε λειτουργία. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του John Hoffman για το Energy Star!

Θυμάστε αυτό το σήμα που ξεκινήσαμε να βλέπουμε αρχικά στις οθόνες των υπολογιστών;;

Πάμε να μάθουμε την ιστορία του. Ο θρύλος λέει ότι ο John Hoffman σκέφθηκε την ιδέα για το ENERGY STAR μετά από μια βόλτα στα γραφεία της U.S. Environmental Protection Agency (EPA). Λέγεται ότι ήθελε να δει πόσα άτομα σπαταλούσαν ηλεκτρική ενέργεια, αφήνοντας τους προσωπικούς τους υπολογιστές «ανοιχτούς» όταν έφευγαν από τη δουλειά. Προς απογοήτευσή του, διαπίστωσε ότι πολλοί ξεχνούσαν να απενεργοποιήσουν τους υπολογιστές τους.

Ο Hoffman αναρωτήθηκε πως εάν ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων του γραφείου για την προστασία του περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (EPA), δεν ενδιαφερόταν για την εξοικονόμηση ενέργειας και εν γένει την προστασία του περιβάλλοντος, τότε πως περίμενε οι αρμόδιοι να «περάσουν» το μήνυμα στο γενικό πληθυσμό. Σκέφθηκε λοιπόν ότι θα έπρεπε να βρεθεί μια τεχνική λύση για την απενεργοποίηση ενός υπολογιστή. Η λύση αυτή ήταν το ENERGY STAR, το οποίο ξεκίνησε στις 15.03.1992.

Ο John S. Hoffman, ήταν (δυστυχώς απεβίωσε σε ηλικία 62 ετών) μεταξύ άλλων εφευρέτης πολλών «πράσινων» προγραμμάτων στον οργανισμό EPA. Ο Hoffman ήταν επίσης το πρώτο άτομο στον EPA που μελέτησε και αναγνώρισε την κλιματική αλλαγή ως σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, ανέπτυξε μια σειρά πρωτοποριακών προγραμμάτων με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, προσπαθώντας να υπάρξει σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων μαζών. Το ENERGY STAR συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια.

Το σήμα Energy Star εμφανίζεται σε πάρα πολλές συσκευές από συσκευές κουζίνας έως υπολογιστές. Επίσης, ορισμένα σπίτια πιστοποιούνται ως οικίες «Energy Star». Στην πραγματικότητα, το Energy Star είναι ένα διεθνές πρότυπο που προέρχεται από την κυβέρνηση, καθορίζει οδηγίες και εγκρίνει προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Αν και το Energy Star ξεκίνησε στις Η.Π.Α., τα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα εφαρμόστηκε: στον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι πρώτες ετικέτες Energy Star χρησιμοποιήθηκαν σε ορισμένα προϊόντα υπολογιστών, για να «δείξουν» ότι κατανάλωναν 20-30% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό, τι παρόμοια προϊόντα σχεδιασμένα με πιο παλαιά πρότυπα ενεργειακής κατανάλωσης. Το 1995, το πρότυπο Energy Star εκτός από τους υπολογιστές, ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε πολλές άλλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Προκειμένου να λάβει μια οικία την πιστοποίηση Energy Star, χρειάζεται να είναι εξοπλισμένη με συσκευές και φωτισμό Energy Star, με σωστή μόνωση, με διπλά παράθυρα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, καλά μονωμένες κατασκευές και αγωγούς θέρμανσης και ψύξης. Μέχρι το 2006, σχεδόν το 12% των νέων σπιτιών που χτίστηκαν στις Η.Π.Α. είχαν πιστοποίηση Energy Star.

Οι βαθμολογίες Energy Star δεν ισχύουν πλέον μόνο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και σπίτια. Έχουν επίσης σχεδιαστεί για δημόσιες και εμπορικές δομές όπως σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικά κτίρια (δικαστήρια), τράπεζες, ξενοδοχεία, καταστήματα λιανικής, αποθήκες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, εργοστάσια τσιμέντου, εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων κ.α.

Οι λαμπτήρες φθορισμού με πιστοποίηση Energy Star διαρκούν έως και 10 φορές περισσότερο από τους κανονικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως και χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 75% λιγότερη ενέργεια. Τα φώτα LED Energy Star χρησιμοποιούν επίσης 75% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλλά διαρκούν έως και 5 φορές περισσότερο από τους λαμπτήρες φθορισμού και είναι εγγυημένα για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Τα πρότυπα Energy Star ενημερώνονται τακτικά (συχνά σε ετήσια βάση), οπότε για να βρει κάποιος τα πιο πρόσφατα προϊόντα, πληροφορίες και συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα https://www.energystar.gov

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ibm #energy #energystar #JohnHoffman

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment